Martyna Chmielewska: Dziś III konferencja naukowa z okazji jubileuszu 100-lecia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego. Czy Pana zdaniem żyjemy w bezpiecznym otoczeniu?
Grzegorz Juszczyk: Żyjemy w bezpiecznym otoczeniu. Oczywiście nie brakuje nam wyzwań związanych z bezpieczeństwem wody, powietrza, żywności. A wszystko dlatego, że pojawiają się nowe wyniki badań, o których będziemy dyskutować podczas dzisiejszej konferencji. Z perspektywy rozwoju naukowego Instytutu Badawczego nieustannie podejmujemy działania zmierzające do tego aby przyjrzeć się wpływowi klimatu na zdrowie Polaków, nowym rozwiązaniom w kwestii składu chemicznego, mikrobiologicznego żywności, bezpieczeństwu powszechnie używanej wody, a także produktom, które mają kontakt z wodą.
M.Ch.: Jak wypada Polska w kwestii bezpiecznego otoczenia w porównaniu do innych krajów europejskich?
G.J.: Myślę, że nie mamy powodu do wstydu. Oczywiście pojawiają się nowe wyzwania i nowe problemy. Sytuacja dotycząca bezpieczeństwa żywności, jak i wyzwania klimatyczne stawia przed nami nowe cele. Zaczynamy projekt analizy wpływu klimatu na sytuację zdrowotną ludności. Gromadzimy dane dotyczące przyczyn zgonów, chorobowości szpitalnej. Korzystamy z danych NFZ w kwestii chorobowości. Dane te chcemy skorelować z informacjami na temat zanieczyszczenia powietrza. Jest to najszerzej dyskutowany obszar zdrowia środowiskowego. Jest coraz więcej informacji na temat szkodliwego wpływu zanieczyszczeń w postaci smogu na choroby układu oddechowego, choroby alergiczne, choroby układu krążenia. Chcemy dokładnie zbadać sytuację w kontekście Polski, aby zweryfikować dane, które docierają do nas z literatury międzynarodowej.
M.Ch.: Jakie działania zamierzają Państwo podjąć w najbliższej przyszłości, aby wzmocnić bezpieczeństwo żywności?
G.J.: W przyszłym roku kończymy projekt EpiBaza, czyli cyfrowego obiegu informacji na temat bezpieczeństwa żywności, kontroli próbek, tak aby te informacje były dostępne online. Pozwala to na badania naukowe, aktywny sposób doradztwa jednostkom samorządu terytorialnego czy producentom żywności. W przyszłym roku chcielibyśmy zainwestować w rozwój laboratorium referencyjnego.