Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Zmiany w rozporządzeniu sklepikowym. Jakie?

MedExpress Team

Medexpress

Opublikowano 16 maja 2016 08:58

Zmiany w rozporządzeniu sklepikowym. Jakie? - Obrazek nagłówka
Fot. Thinkstock/Getty Images
Do konsultacji trafił projekt tzw. rozporządzenia sklepikowego.

Projekt wprowadza zmiany w stosunku do bardzo restrykcyjnego rozporządzenia, które weszło w życie 1 września 2015 r. – upraszcza i łagodzi obecnie obowiązujące przepisy. „To dobra wiadomość dla osób, które organizują zbiorowe żywienie w szkołach – powiedział minister Konstanty Radziwiłł. – Pracujemy nad takimi rozwiązaniami, które pokazują, że można odżywiać się zdrowo, a jednocześnie smacznie”.

Projekt zakłada:

powrót do szkół m.in. pieczywa półcukierniczego oraz cukierniczego (czyli m.in. drożdżówek), które jednak będą musiały spełniać określone kryteria zawartości cukru, tłuszczu i soli – mniej restrykcyjne niż obecnie

w  sklepikach będzie można także kupić kanapki z różnego rodzaju pieczywa.

Projekt ma na celu ochronę zdrowia dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym.  Ograniczenie im dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników, których spożywanie nie jest dobre dla ich zdrowia i rozwoju, pozwala zmniejszyć udział takich produktów w codziennej diecie i przyczynia się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.

Uwagi do projektu można zgłaszać do 13 czerwca 2016 r.

Źródło: mz.gov.pl

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.