Projekt wprowadza zmiany w stosunku do bardzo restrykcyjnego rozporządzenia, które weszło w życie 1 września 2015 r. – upraszcza i łagodzi obecnie obowiązujące przepisy. „To dobra wiadomość dla osób, które organizują zbiorowe żywienie w szkołach – powiedział minister Konstanty Radziwiłł. – Pracujemy nad takimi rozwiązaniami, które pokazują, że można odżywiać się zdrowo, a jednocześnie smacznie”.
Projekt zakłada:
powrót do szkół m.in. pieczywa półcukierniczego oraz cukierniczego (czyli m.in. drożdżówek), które jednak będą musiały spełniać określone kryteria zawartości cukru, tłuszczu i soli – mniej restrykcyjne niż obecnie
w sklepikach będzie można także kupić kanapki z różnego rodzaju pieczywa.
Projekt ma na celu ochronę zdrowia dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym. Ograniczenie im dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników, których spożywanie nie jest dobre dla ich zdrowia i rozwoju, pozwala zmniejszyć udział takich produktów w codziennej diecie i przyczynia się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
Uwagi do projektu można zgłaszać do 13 czerwca 2016 r.
Źródło: mz.gov.pl