Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Nie jedz schabowego, bo...

MedExpress Team

Weronika Jewczak

Opublikowano 30 października 2015 12:29

Nie jedz schabowego, bo... - Obrazek nagłówka
WHO ostrzega: czerwone mięso przyczyną nowotworów.
[caption id="attachment_62027" align="alignnone" width="620"]ThinkstockPhotos ThinkstockPhotos[/caption]

WHO ostrzega: czerwone mięso przyczyną nowotworów.

Spożywanie czerwonego mięsa oraz przetworzonych produktów mięsnych przyczynia się do powstania nowotworów. Nowy raport The International Agency for Research on Cancer (IARC- Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem) – agenda WHO odpowiedzialna za koordynację badań nad nowotworami na świecie, ostrzega: każde zjedzone 50 gram przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o około 18%, natomiast 100 gram czerwonego mięsa zwiększa to ryzyko o 17%.

IARC współpracuje z ekspertami z całego świata aby zidentyfikować potencjalne czynniki mające wpływ na rozwój choroby nowotworowej. Efektem tej współpracy jest stworzona i wciąż aktualizowana klasyfikacja czynników rakotwórczych. Grupa 22 ekspertów z 10 krajów, na podstawie badań epidemiologicznych wykazujących zależność pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa a zachorowaniem na raka jelita grubego, rzadziej na raka trzustki czy prostaty, zaliczyła spożywanie czerwonego mięsa do Grupy 2A: substancje prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka. Spożywanie przetworzonych produktów mięsnych zaliczone zostało obok m.in. palenia tytoniu do Grupy 1: substancje rakotwórcze dla człowieka.

W swojej analizie IARC wzięła pod uwagę 800 badań nad wpływem spożywania czerwonego mięsa lub jego przetworzonych wersji na wystąpienie różnych typów choroby nowotworowej, przeprowadzonych w wielu krajach na ludziach stosujących różne diety oraz mających różne nawyki żywieniowe.

IARC podkreśla istotność problemu dla zdrowia publicznego jakim jest zachorowanie na nowotwory, w szczególności ze względu na dużą liczbę osób spożywających czerwone mięso. Należy zwrócić uwagę, iż jedzenie tego rodzaju mięsa, ale w umiarkowanej ilości, ma korzystny wpływ na zdrowie. Dr Christopher Wild, Dyrektor IARC wskazuje, iż raport ten powinien posłużyć do opracowania jak najlepszych zaleceń dietetycznych.

Zgodnie z danymi WHO rocznie na świecie diagnozuje się ok 14 mln nowych przypadków zachorowań a z powodu nowotworów umiera ok 8,2 miliony ludzi (ok. 13% wszystkich zgonów). Prognozy szacują wzrost liczby zachorowań z 14 mln w 2012 roku do 22 mln w ciągu nadchodzących dwóch dekad. W Polsce zgodnie z danymi Krajowego Rejestru Nowotworów w 2012 r. na choroby nowotworowe zachorowało około 153 tys. osób. Odnotowano ponad 94 tys. zgonów. Ponad 574 tys. osób żyje z chorobą nowotworową.

Nowotwory jelita grubego i odbytu są trzecim najczęściej występującym typem nowotworu na świecie wśród mężczyzn i drugim wśród kobiet. Są czwartą przyczyną zgonów nowotworowych (ponad 600 tys. zgonów rocznie- ok. 8%). Mimo, iż częstość zachorowań na ten typ nowotworu w Polsce (ok.16 tys.) jest niższa niż średnia dla krajów Unii Europejskiej, prognoza na rok 2025 opracowana przez GUS wskazuje na wzrost współczynnika zachorowalności na ten typ nowotworu w każdej grupie wiekowej.

Analizując rosnący trend zachorowalności na raka jelita grubego, szczególnie należy zwrócić uwagę na konieczność opracowania odpowiednich zaleceń dietetycznych, które mogą przyczynić się do zahamowania tego trendu. Zmiana nawyków żywieniowych, poprzez ograniczenie spożywania czerwonego mięsa, może istotnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zachorowania.

 Weronika Jewczak, ekspert Fundacji im. Lesława A. Pagi

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.