Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Sól szkodzi chorym na SM, ale prawdopodobnie nie wszystkim

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 12 sierpnia 2015 13:39

Sól szkodzi chorym na SM, ale prawdopodobnie nie wszystkim - Obrazek nagłówka
Liczba chorych na stwardnienie rozsiane (SM) systematycznie rośnie. Widać to szczególnie wśród kobiet – dziś schorzeniem tym dotkniętych jest trzykrotnie więcej pań niż 100 lat temu. Jakie czynniki są za to odpowiedzialne?
[caption id="attachment_61044" align="alignnone" width="620"]ThinkstockPhotos ThinkstockPhotos[/caption]

Liczba chorych na stwardnienie rozsiane (SM) systematycznie rośnie. Widać to szczególnie wśród kobiet – dziś schorzeniem tym dotkniętych jest trzykrotnie więcej pań niż 100 lat temu. Jakie czynniki są za to odpowiedzialne?

Choć opisano wiele czynników ryzyka SM, do tej pory nie udało się znaleźć jednej bezpośredniej przyczyny choroby. Wszystko wskazuje więc na to, że SM rozwija się jako wynik współdziałania czynników środowiskowych i predyspozycji genetycznych. Wielu uczonych uważa, że przyczyną SM jest nieadekwatna odpowiedzi układu immunologicznego na jeden lub wiele działających czynników środowiskowych.

 

Jednym z takich czynników może być sól. Z wcześniejszych badań wiadomo, że sód (a zwłaszcza jego nadmiar) powoduje wzrost populacji limfocytów Th17. Komórki te odgrywają istotną rolę w patogenezie chorób z autoagresji. W eksperymentach na zwierzętach wykazano też już, że wysoka zawartość sodu w diecie powoduje zaostrzenie objawów SM (a właściwie autoimmunologicznego zapalenia mózgu, które jest zwierzęcym modelem do badań nad stwardnieniem rozsianym).

 

Tym razem uczeni z University of Vermont i z Dartmouth Medical School przeprowadzili badanie na trzech populacjach myszy o różnych cechach genetycznych. Gryzonie z wszystkich trzech populacji rozlosowano do dwóch podgrup – jedną karmiono pokarmem bogatym w sód, drugą zaś „normalną” dietą. U wszystkich myszy sztucznie wywołano chorobę przypominającą stwardnienie rozsiane u ludzi, a następnie obserwowano wpływ diety na nasilenie objawów.

 

Okazało się, że wrażliwość na sól w kontekście zaostrzania objawów SM ściśle zależy od pewnych genów. W pierwszej z trzech populacji sód pogarszał przebieg choroby u wszystkich osobników, w drugiej wyłącznie u samic, a w trzeciej – spożycie soli nie wpływało na objawy choroby.

 

Co ciekawe, u myszy wrażliwych na wpływ sodu nie zaobserwowano wzrostu liczby limfocytów Th17. Mniejsza była u nich natomiast szczelność bariery krew-mózg. Nasilenie patologicznych zmian w mózgu było w tej grupie zwierząt największe.

 

Źródło: FASEB Journal

Podobne artykuły

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.