Tłusty Czwartek to dzień pączków i chrustu. To święto, które może wydawać się wyzwaniem dla osób dbających o zdrowie. Dietetyczka dr Małgorzata Słoma-Krześlak z Katedry Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, radzi jak jeść pączki z głową i dlaczego warto tego dnia z uśmiechem porzucić dietę?
Z wiekiem zwiększenie masy ciała, w tym zawartości tkanki tłuszczowej, przy jednoczesnym zmniejszeniu masy i siły mięśni jest naturalnym zjawiskiem. Powszechny brak troski o zachowanie prawidłowej wagi po 60 roku życia niepokoi, ponieważ jest zjawiskiem niekorzystnym dla zdrowia i jakości życia....
Dziś nie trzeba wychodzić z domu, aby poćwiczyć pilates albo cardio. Zdalnie załatwimy też sprawy w banku i skarbówce, a dietetyk ułoży nam najlepszą dietę online. Dbanie o formę nigdy nie było prostsze.
Wydaje się, że wszyscy już wiedzą, iż nadmierne spożycie mięsa ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Mimo to jego konsumpcja na całym świecie wciąż rośnie. Na podstawie wielu międzynarodowych badań widać, że na niezbędną dla zdrowia i klimatu zmianę nawyków żywieniowych trzeba jeszcze poczekać.
Bez wprowadzenia deficytu kalorycznego obniżenie masy ciała nie jest możliwe. Aby tkanka tłuszczowa uległa redukcji, organizm musi otrzymywać nieco mniejszą ilość kalorii niż rzeczywiste zapotrzebowanie. Niezależnie od rodzaju diety, obniżona wartość energetyczna posiłków decyduje o sukcesie. Oto...
● Raport pod tytułem “Budowanie mostu nad przepaścią do zdrowego odżywiania: Międzynarodowe badanie dotyczące spożywania warzyw i owoców, trendy i postawy” ukazuje najnowsze globalne postrzeganie i wątpliwości dotyczące dziennej konsumpcji warzyw i owoców pochodzące od 32 000 osób.● Oprócz...
Badania nad jakością żywności prowadzone na całym świecie dotyczą pokarmów i potraw zarówno nowych jak i tych znanych od setek lat. W natłoku analiz i ekspertyz niektóre wyniki okazują się bardzo zaskakujące i wcale nie ułatwiają decyzji – co jeść żeby być zdrowym.
Niekontrolowana dieta oparta na produktach z wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym może w konsekwencji prowadzić do rozwoju wielu chorób metabolicznych. Uwzględnianie tych dwóch wskaźników w produktach spożywczych to nie tylko działanie naprawcze po rozpoznaniu zaburzeń poziomu glukozy we...
Soczyste, czerwone truskawki, jędrne, zielone szparagi czy aromatyczne jabłka z błyszczącą skórką. Mamy szczęście – lato to najsmaczniejszy okres w roku. To też idealny moment na urozmaicenie codziennej diety i dostarczenie organizmowi cennych wartości odżywczych. Im więcej warzyw i owoców jemy,...
Insulinooporność pojawia się, gdy komórki naszego ciała stają się mniej wrażliwe na insulinę, czyli najważniejszy hormon regulujący poziom glukozy we krwi. Długo trwająca insulinooporność może prowadzić do przewlekłej hiperglikemii, czyli zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, czego efektem może...
Właściwe żywienie człowieka staje się poważnym zagadnieniem medycznym. Ponad wszelką wątpliwość udowodniono wpływ diety na zdrowie. Jest ona nie tylko narzędziem profilaktycznym, ale coraz częściej także wspomagającym leczenie.
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Ile kalorii ma jajko i jak je ugotować, żeby skorupka nie pękła? Ile jajek powinno się jeść tygodniowo i jak sprawdzić ich świeżość? - wyjaśnia dr n. med. Agata Kiciak z Zakładu Technologii i Oceny Jakości Żywności Katedra Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w...
Kuracje oczyszczające cieszą się wielkim powodzeniem, szczególnie wiosną. Pewnie dlatego, że uznawane są za dobry sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów i odzyskanie energii. Otwarte jednak pozostaje pytanie czy naprawdę działają i pomagają pozbyć się toksyn z organizmu.
Dobre śniadanie to zastrzyk energii na resztę dnia. Idealne powinno składać się z produktów zawierających węglowodany złożone, białko wysokiej jakości i zdrowe tłuszcze. W opinii dietetyków, by temu sprostać najlepiej zjeść talerz owsianki.
Narażenie ludzi na mikroplastik, cząsteczki tworzyw sztucznych, o średnicy mniejszej niż 5 milimetrów, odbywa się przede wszystkim drogą pokarmową, a więc głównym źródłem narażenia człowieka jest dieta. To coraz większy problem.
Z ospałością, nagłym spadkiem energii i nastroju, ze stresem i psychicznym wyczerpaniem w ciągu dnia większość walczy słodyczami. To ratunek na krótką metę a co gorsza idealny przepis na nadwagę. Gdy umiejętnie wzbogacimy swoją dietę o właściwe produkty siły witalne odpłacą nam stabilną poprawą...
Metabolizm to inaczej przemiana materii – czyli sposób oraz tempo, w jakim nasz organizm wykorzystuje pobraną energię z pożywienia. Szczęśliwi ci, którzy po przodkach odziedziczyli szybki metabolizm. Mogą jeść do syta i nawet stroniąc od aktywności fizycznej, utrzymują szczupłą sylwetkę. Dzieje...
Zwykle nikt nie zastanawia się dlaczego je ziemniaki. Po prostu w polskiej kuchni są one od zawsze stałym elementem większości dań obiadowych. Warzywo tak pospolite, że nie uznaje się go za godne dietetycznych rozważań. A jednak jak się okazuje warto poważnie brać je pod uwagę, bowiem ma więcej...
Czy mięso jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, o jakim mięsie mowa. Niektóre jego rodzaje nadają się do codziennego spożywania, a inne lepiej ograniczyć nawet do jednego posiłku w ciągu kilku tygodni!
Kiedy temperatura spada szukamy dodającej energii słodyczy. Intuicyjnie wybieramy żywność sycącą, rozgrzewającą i kaloryczną. Jeśli chodzi o owoce, to potrzeby te najlepiej zaspokajają banany.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone