Antybiotyki z ludzkiego mleka?

Tomasz Kobosz

Opublikowano 22 sierpnia 2017, 16:12

Thinkstock/GettyImages
Tomasz Kobosz

Opublikowano 22 sierpnia 2017, 16:12

Paciorkowce grupy B (GBS) stanowią poważne zagrożenie dla noworodków. Wywołane przez nie zakażenie może prowadzić do ciężkiego zapalenia płuc, wstrząsu septycznego i do zgonu dziecka. Amerykańscy naukowcy postanowili sprawdzić, czy karmienie naturalne zabezpiecza noworodki przed tym drobnoustrojem.

W eksperymencie wykorzystano próbki mleka pozyskanego od pięciu karmiących kobiet. Wyizolowano z nich oligosacharydy, a następnie – pod mikroskopem – obserwowano, jak w kontakcie z nimi zachowają się paciorkowce grupy B.

Okazało się, że oligosacharydy z ludzkiego mleka są w stanie zaszkodzić bakteriom na dwa sposoby. Po pierwsze – bezpośrednio je zabijając, a po drugie – uniemożliwiając im tworzenia ochronnego biofilmu.

Skuteczność oligosacharydów wobec różnych szczepów GBS nie była jednak taka sama. Bakterie udało się w pełni zneutralizować tylko w przypadku jednego z pięciu szczepów.

Na razie uczonym nie udało się ustalić, dlaczego tak się dzieje. Dopiero wyjaśnienie tego zjawiska otworzy im drogę to stworzenia – na bazie oligosacharydów ludzkiego mleka – nowych antybiotyków, tak bardzo potrzebnych lekarzom w dobie rosnącej lekooporności bakterii.

Źródła: Infectious Diseases / Science Alert

Pobierz ten artykuł w formacie .pdf

Tematy

mleko / GBS / paciorkowce

podobne

Sery sercu nie szkodzą?

09 maja 2017, 21:18

Fakty i mity na temat picia mleka

25 sierpnia 2016, 11:14

PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31