Bezpieczeństwo i higiena pracy w służbie zdrowia- czy to funkcjonuje?

Około 115 500 pracowników służby zdrowia zmarło z powodu COVID-19 w ciągu pierwszych 18 miesięcy pandemii, co miało bezpośredni związek z brakiem zabezpieczeń przed zakażeniem.
„Jeszcze przed pandemią COVID-19 sektor zdrowia był jednym z najbardziej niebezpiecznych sektorów zawodowych” – powiedziała Maria Neira z WHO, dyrektor Departamentu Środowiska, Zmian Klimatu i Zdrowia. „Tylko kilka zakładów opieki zdrowotnej posiadało programy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy” – kontynuuje dyrektor Neira. „Pracownicy służby zdrowia cierpieli z powodu infekcji, zaburzeń i urazów układu mięśniowo-szkieletowego, alergii, wypalenia zawodowego czy nawet przemocy i nękania psychicznego w miejscu pracy. Aby rozwiązać ten problem, WHO i Międzynarodowa Organizacja Pracy opublikowały nowe wytyczne krajowe dla ośrodków zdrowia na poziomie krajowym i lokalnym.
„Takie programy powinny dotyczyć wszystkich obszarów zagrożeń zawodowych – zakaźnego, ergonomicznego, fizycznego, chemicznego i psychospołecznego”, zauważyły agencje, dodając, że państwa, które opracowały lub aktywnie wdrażają programy bezpieczeństwa i higieny pracy w środowisku opieki zdrowotnej, odnotowały zmniejszoną ilość urazów zdrowotnych i nieobecności w pracy z powodu chorób. Obydwie organizacje wskazały, że więcej niż jedna trzecia placówek służby zdrowia nie ma stanowisk higienicznych, podczas gdy mniej niż jeden na sześć krajów posiada krajową politykę dotyczącą zdrowego i bezpiecznego środowiska pracy w ramach opieki zdrowotnej.
Źródło: UN News
podobne
popularne
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |