Przegląd prasy: Depresja: geny czy środowisko?

86498561
Fot. Thinkstock/Getty Images
W dzisiejszym przeglądzie prasy m.in. o chorych na depresję.
Medexpress 2019-01-31 07:00

Czy dieta pomaga wyjść z depresji?

Wiele osób nie zwraca najmniejszej uwagi na to, co je. Nazywam to zjawisko stupidoreksją, czyli bezmyślnym jedzeniem, wrzucaniem w siebie wszystkiego, na co człowiek się natknie, bez zastanawiania się nad tym, co je i co mu służy – informuje Gazeta Wyborcza.

Depresja: geny czy środowisko?

Uczeni szacują, że u około 40 proc. osób z zaburzeniami depresyjnymi korzenie choroby tkwią w genach. Reszta to wpływ czynników środowiskowych – informuje Margitt Kossobudzka z Gazety Wyborczej.

Jedzenie na dobry nastrój

Jedzenie może wpływać na rozwój zaburzeń depresyjnych, ale i wspomagać nas podczas leczenia. Ponoć dla naszego mózgu najlepsza jest dieta bałtycka - dużo śledzia i słońca! Co jeszcze polecają specjaliści? – informuje Margitt Kossobudzka z Gazety Wyborczej.

Alzheimer ma związek ze zdrowiem zębów

Bakterie, które powodują paradontozę, przenikają do mózgu i przyczyniają się do alzheimera - odkryli naukowcy. U osób, które mają chore dziąsła, ryzyko rozwoju choroby może być nawet o 70 proc. wyższe – informuje Margitt Kossobudzka z Gazety Wyborczej.

PDF

Zobacz także