Czy owoce i warzywa powszechnie uważane za zdrowe, powinny być wyłączone z naszej diety? Kiedy należy z nich zrezygnować radzi dietetyk dr n. med. Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Wszyscy zachęcają do jedzenia owoców i warzyw. W jakich przypadkach nie jest wskazane jest ich spożycie?
Jeśli chodzi o dzieci jest szereg chorób zapalnych jelit np. choroba Leśniowskiego-Crohna. Choroby, w których tzw. surowizny np. świeże owoce czy warzywa, mogą powodować dolegliwości. To są jelita w stanie zapalnym, drażliwe, wywołujące konkretne dolegliwości bólowe. W sytuacji podania produktu wysokobłonnikowego np. właśnie surowych warzyw czy owoców, dolegliwości bólowe mogą się nasilić. Kolejny przykład to alergie nazwę je złożone, kiedy nie wiemy co je powoduje a diagnostyka dziecka jest trudna. W takim przypadku pod kontrolą lekarza wyklucza się z diety dziecka pewne produkty. Dzieci, a zwłaszcza niemowlęta, przechodzą etap nabywania tolerancji na niektóre składniki np. fruktozę czy laktozę. Wtedy mogą pojawić się przejściowe nietolerancje. I np. duże spożycie soku jabłkowego może w tym czasie spowodować biegunkę. Są więc grupy wiekowe, dla których takie ograniczenia żywieniowe występują. Wśród zdrowego społeczeństwa promuję oczywiście jedzenie świeżych warzyw i owoców.
Dr n. med. Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Uniwersytet Jagielloński CM: doktor nauk o zdrowiu, dietetyk, specjalista zdrowia publicznego, absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum oraz studiów doktoranckich na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.
Czytaj także: Jak lekarze mogą bronić się przed krzywdzącymi wpisami w Internecie?