Subscribe
Logo small
Search

Żywność, która podlega zgłoszeniu do GIS – suplementy diety i żywność dla określonych grup.” Cz. I

Date of the event

6 November 2025 (4 p.m.) (5:30 p.m.)

Format

Wydarzenie online (cała Polska)

Share:

Event Description

Wykładowcy: 

Joanna Furs jest Naczelnikiem Wydziału Współpracy Międzynarodowej i EFSA oraz Żywności dla Określonych Grup i Znakowania w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Absolwentka SGGW (technologia żywności i żywienie człowieka) oraz SGH (administracja i zarządzanie). Aktualnie słuchaczka XXXV Promocji Krajowej Szkoły Administracji Publicznej w Warszawie. Bezpieczeństwem żywności zajmuje się zawodowo od 17 lat. Przedstawicielka Polski w trakcie licznych posiedzeń grup roboczych i komitetów Komisji Europejskiej zajmującymi się kwestiami regulacyjnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności. Od 6 lat wraz z zespołem doświadczonych pracowników monitoruje wprowadzanie do obrotu żywności dla określonych grup. Nadzoruje również działania wydziału w innych obszarach: znakowania żywności, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, alergenów, koordynacji udziału przedstawicieli Polski w unijnym procesie decyzyjnym dotyczącym bezpieczeństwa żywności oraz współpracy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Barbara Ratkovská jest ekspertem w Wydziale Współpracy Międzynarodowej i EFSA oraz Żywności dla Określonych Grup i Znakowania w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Praca zawodowa (30 lat) związana była zawsze z zagadnieniami żywności i żywienia, w szczególności z kwestiami znakowania żywności wartością odżywczą oraz żywnością dla określonych grup (preparaty do żywienia niemowląt i małych dzieci, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego). Uczestniczyła w pracach unijnych nad tworzeniem rozporządzeń regulujących te kwestie.

Po ukończeniu studiów na kierunku żywienia człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przez ponad 15 lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. W Głównym Inspektoracie Sanitarnym zajmuje się monitorowaniem wprowadzanej po raz pierwszy do obrotu żywności dla niemowląt i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Do jej zadań należy również wdrażanie i wyjaśnianie przepisów krajowych i unijnych z tego zakresu oraz dotyczących znakowania żywności.

Program:

Podczas szkolenia zostaną omówione kwestie dotyczące wprowadzania do obrotu i nadzoru nad żywnością dla określonych grup (m.in. żywność specjalnego przeznaczenia medycznego oraz preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt) oraz szczególne wymagania odnoszące się do tej kategorii żywności mające zapewnić bezpieczne i właściwe jej stosowanie.

Szkolenie realizowane w partnerstwie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym. 

Prowadząca: Joanna Furs, Barbara Ratkovská

Szkolenie on-line

06.11.2025

godz. 16:00-17:30                                                                                                                                                                                                                 

Kontakt do organizatora: [email protected] 

Event Details

Organizer
Ośrodek Kształcenia Naczelna Izba Lekarska
Contact to the organizer
e-mail: [email protected], nr tel. 22 559 13 00
Event page
click here

Upcoming Events

Konferencja „System Ochrony Zdrowia w czasie wojny. Jak skorzystać z doświadczeń ukraińskich?”

5 December 2025 (8:30 a.m.)

Centrum Dydaktyczne WUM, ul. Księcia Trojdena 2A, Warszawa

XIV Pediatryczna Akademia Diabetologii

5 December 2025 (3 p.m.)

Hotel Ambasador Premium****, Płk. Jana Kilińskiego 145, Łódź

Rytm okołodobowy w pracy na dyżurze – wyzwania i rozwiązania

8 December 2025 (6 p.m.)

Wydarzenie online (cała Polska)

Do you have an event?

Promote your medical event and reach thousands of specialists

Add Event