Enzym AbyU – nadzieja z głębin Pacyfiku

Tomasz Kobosz

Opublikowano 05 lipca 2016, 12:50

Fot. Thinkstock/Getty Images
Tomasz Kobosz

Opublikowano 05 lipca 2016, 12:50

Enzym o nazwie AbyU odkryto w komórkach bakterii Verrucosispora maris. Mikroorganizmy te bytują na dnie Oceanu Spokojnego. Po raz pierwszy znaleziono je w Morzu Japońskim.

V. maris używa enzymu AbyU do syntezy tzw. abyssomycyny C, substancji o wyjątkowo silnych właściwościach antybakteryjnych. Bakteria potrafi też syntezować inne, bardzo obiecujące związki. Jednym z nich jest proksymycyna A o własnościach przeciwnowotworowych.

Nie chodzi tu jednak o to, co wytwarza ta bakteria, ale raczej o to, jak to robi. Naukowcy chcą bowiem wykorzystać „narzędzie”, jakim dysponuje mikroorganizm – czyli właśnie enzym AbyU.

I wygląda na to, że może im się to udać. Wykazali już, że enzym ten można użyć do przeprowadzenia tzw. reakcji Dielsa-Aldera w celu względnie łatwego uzyskania substancji docelowych, których synteza za pomocą tradycyjnie stosowanych metod jest w praktyce bardzo trudna.

Otwiera to nowe możliwości tworzenia cząsteczek o rzadkich, a bardzo pożądanych właściwościach chemicznych i farmakologicznych, w tym nowych antybiotyków.

Źródło: Science World Report

Pobierz ten artykuł w formacie .pdf

Tematy

lekooporność / antybiotykooporność / AbyU / Verrucosispora maris
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31