Fiskus skuteczną bronią w walce z otyłością

Tomasz Kobosz

Opublikowano 16 lutego 2017, 13:46

Fot. Thinkstock/Getty Images
Tomasz Kobosz

Opublikowano 16 lutego 2017, 13:46

Rosnący odsetek osób z nadwagą lub otyłością, a także z cukrzycą, to jedna z głównych trosk specjalistów zdrowia publicznego w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Z problemem nadmiernego spożycia pokarmów i napojów o wysokiej zawartości cukru nie da się uporać bez wspólnych działań lekarzy, naukowców i polityków.

Jednym z możliwych rozwiązań są specjalne podatki nakładane na słodkie produkty spożywcze. Rozwiązanie to (w różnej formie) wprowadzono m.in. we Francji, Norwegii, Danii, na Węgrzech Kanadzie czy też (od 2018 r.) w Wielkiej Brytanii. Efekty wydają się zachęcające.

W opublikowanym ostatnio na łamach PLoS Medicine artykule naukowcy z Australii przekonują, że najskuteczniejsze mogłoby być połączenie „podatku od cukru” z dotacjami do produktów, których spożywanie jest dla zdrowia korzystne (np. niesłodzone soki owocowe czy pokarmy bogate w błonnik i witaminy), dzięki którym ich ceny w sklepach przestałyby odstraszać konsumentów.

Autorzy obliczyli, że jeśli w Australii wprowadzono by – wzorem innych krajów – podatek od produktów słodzonych, ceny napojów gazowanych, lodów i słodyczy wzrosłyby średnio o ok. 65 procent. Uzyskane w ten sposób dodatkowe przychody byłyby niebagatelne i państwo mogłoby (o ile byłaby taka wola polityczna) przeznaczyć je nie tylko na dotowanie zdrowych produktów, ale także na inne działania promujące zdrowy styl życia.

Źródło: Science World Report

Pobierz ten artykuł w formacie .pdf

Tematy

podatek od cukru / otyłość / epidemie / fiskus
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31