Jak Polacy dbali o swoją odporność w czasie pandemii? Są wyniki badania

Medexpress

Opublikowano 30 marca 2022, 08:42

Fot. Getty Images/iStockphoto
Medexpress

Opublikowano 30 marca 2022, 08:42

Spożywanie takich grup produktów jak: warzywa i owoce kilka razy dziennie, fermentowane produkty mleczne, wzmożona i umiarkowana aktywność fizyczna, wypijanie od 1,5-2 l wody dziennie, a także… zwiększona niż w poprzednim sezonie liczba osób szczepiących się przeciwko grypie – to najczęściej podejmowane działania jak wynika z badań, które przeprowadziły dr n. med. Agata Wypych-Ślusarska i Martina Grot, z Zakładu Epidemiologii i Biostatystyki, Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

- Badaniem objęłyśmy grupę 245 osób, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Respondenci wypełniali kwestionariusz dotyczący poziomu aktywności fizycznej, częstości spożywania wybranych produktów żywieniowych, stosowanej suplementacji i działań profilaktycznych, które podejmowali w związku z rozprzestrzenieniem się wirusa SARS-CoV-2 – tłumaczy dr n. med. Agata Wypych-Ślusarska z Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu SUM. Średni wiek badanych wynosił 28 lat. Ponad połowa respondentów to mieszkańcy miast powyżej 100 tys. mieszkańców, z wykształceniem średnim lub wyższym.

Prawie trzy czwarte badanych, to osoby zdrowe, które nie deklarowały wystąpienia jakiejkolwiek choroby przewlekłej. Zdecydowana większość z nich w czasie pandemii nie przechodziła też infekcji. Warto podkreślić, że zaobserwowałyśmy statystycznie istotny wzrost liczby osób, które zaszczepiły się przeciwko grypie w porównaniu do sezonu 2019/2020. Najczęściej szczepiły się osoby związane z ochroną zdrowia, jednak w przypadku tej grupy szczepienia przeciwko grypie są zalecane.

Analiza danych z przeprowadzonych badań wykazała, że tylko co piąty badany zwiększył swoją aktywność fizyczną, a w przypadku jednej trzeciej respondentów uległa ona zmniejszeniu. Należy pamiętać, że wysiłek fizyczny może stanowić kluczowy element poprawy zdrowia psychicznego oraz fizycznego, szczególnie w okresie izolacji społecznej.

Pandemia COVID-19 wymusiła wręcz zdefiniowanie na nowo wielu obszarów naszego życia oraz zdrowia publicznego. Nowa choroba stała się wyzwaniem dla ochrony zdrowia, ale także indywidualnie dla każdego z nas. Zmieniła wiele form codziennego funkcjonowania, zachowań zdrowotnych, w tym zachowań żywieniowych. Szczepienia ochronne, dezynfekcja, dystans społeczny oraz noszenie maseczek to dostępne formy profilaktyki zakażeń skierowane przeciwko wirusowi SARS-CoV-2. Jednak równie istotne jest dbanie o nasz układ immunologiczny.

– Przeprowadzone badanie wykazało pozytywne aspekty zachowań żywieniowych, takich jak: spożywanie fermentowanych produktów mlecznych i produktów zbożowych wysokobłonnikowych oraz suplementację witamin C i D. – wyjaśnia Martina Grot, studentka dietetyki, współautorka badań. I dodaje: - Sposób odżywiania stanowi czynnik, który może wpływać immunomodulująco na odpowiedź układu odpornościowego organizmu. Niestety zaobserwowałyśmy również wzrost negatywnych zachowań żywieniowych, do których należy: zwiększone spożycie niezdrowych, wysokoprzetworzonych przekąsek, jedzenie niekontrolowane, czy nadmierna liczba spożywanych posiłków. Dokładne analizy pozwoliły wykazać, że spożycie co najmniej 1,5 l wody dziennie jest wyższe w grupie osób związanych z ochroną zdrowia niż w porównaniu z grupą osób wykonujących inne zawody. Probiotyki, zażywane celem wzmocnienia bariery jelitowej - mikrobiomu, przyjmowało 9% ankietowanych, natomiast spożywanie prebiotyków w postaci cebuli, czosnku, szpinaku deklarowało prawie 49%.

- Kluczową rolę dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu w sposób szczególny odgrywają witaminy: D, C, A, Beta-Karoten i witaminy z grupy B czy minerały: cynk, miedź, żelazo i selen. Należy również zwrócić uwagę na potencjał antyoksydacyjny adaptogenów w postaci fitoterapeutyków np. jeżówki purpurowej, aloesu oraz coraz częściej poddawanej badaniom soplówki jeżowatej. Udowodniono, że witamina D zmniejsza ryzyko infekcji wirusowych, wzmacniając odporność komórkową. Warto zaznaczyć, że badanie to stanowi narzędzie do edukacji żywieniowej w zakresie spektrum potencjału odżywczego wdrażanych nutraceutyków immunomodulujących – tłumaczy Martina Grot, a dr Wypych-Ślusarska dodaje: - Wyniki innych badań naukowych wykazały, że również w przypadku witaminy C zaobserwowano poprawę stanu klinicznego pacjentów chorych na COVID-19, jednak tylko w przypadku iniekcji dożylnej, jako uzupełnienie leczenia hydroksychlorochiną, metyloprednizolonem i/lub tocilizumabem. W tym przypadku stosowanie witaminy C nie należało do profilaktyki pierwotnej.

Źródło: Śląski Uniwersytet Medyczny

Pobierz ten artykuł w formacie .pdf

Tematy

dieta / sport / SUM / pandemia / Śląski Uniwersytet Medyczny / szczepienia przeciw grypie / Agata Wypych-Ślusarska / Martina Grot
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30