Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Lekarze rodzinni radzą: Zadbaj o kości! Rzuć palenie, ruszaj się i jedz… na zdrowie!

MedExpress Team

Medexpress

Opublikowano 23 czerwca 2016 12:25

Lekarze rodzinni radzą: Zadbaj o kości! Rzuć palenie, ruszaj się i jedz… na zdrowie!  - Obrazek nagłówka
Według szacunków - na osteoporozę choruje w Polsce około 25 procent kobiet i 13 procent mężczyzn po 60.roku życia.

- Osteoporoza to przewlekła, metaboliczna choroba szkieletu, charakteryzująca się postępującym spadkiem masy kostnej z osłabieniem struktury przestrzennej kości i w konsekwencji skutkującą zwiększoną podatnością na złamania. Dotyczy najczęściej kobiet po menopauzie, ale może być wywołana przewlekłym przyjmowaniem niektórych leków, na przykład sterydów. Czynnikami, które usposabiają do powstania choroby są czynniki genetyczne, niska masa ciała, używki, dieta uboga w wapń, białko, witaminę D oraz choroby takie jak: cukrzyca i reumatoidalne zapalenie stawów - wymienia Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Przez lata choroba może przebiegać bezobjawowo, a nagle pojawiają się dolegliwości, głównie ból kończyn po dłuższym wysiłku fizycznym lub ich obciążaniu, a ostatecznie także złamania, i to nawet na skutek małych urazów.

- Aby w porę wykryć chorobę i zapobiegać jej rozwojowi zaleca się wykonanie badania gęstości kości po 45. roku życia. Najczęściej ocenia się gęstość kości w obrębie szyjki kości udowej i kręgosłupa odcinka lędźwiowego. Profilaktyka polega także na usuwaniu czynników ryzyka, czyli uzupełnianiu niedoborów żywieniowych poprzez suplementację wapnia, w szczególności witaminy D i białka. Bardzo ważna jest aktywność fizyczna (spacery, pływanie, codzienna gimnastyka) mająca na celu wzmocnienie kości i mięśni, odpowiadających za prawidłową postawę ciała. Jako lekarze zalecamy racjonalne korzystanie z kąpieli słonecznych w celu zwiększenia syntezy witaminy D w skórze. Konieczne jest wyeliminowanie alkoholu oraz nikotyny z organizmu - mówi Bożena Janicka.

Co jeść, żeby wzmocnić kości? 

- Produkty bogate w wapń: mleko, sery żółte, twarogi, także w wersji niskotłuszczowej, ryby tj. łosoś, makrela, sardynki, pieczywo, rośliny strączkowe np. soja, sezam, zielone warzywa liściaste.

- Spore ilości witaminy D znajdziemy w tłustych rybach: makrela, sardynki, śledź, a także w maśle, jajach i we wzbogaconych w wapń płatkach śniadaniowych.

- Produkty bogate w magnez to: kakao, orzechy, masło orzechowe, gorzka czekolada, kasze.

- Fosfor dostarczymy organizmowi w: serach żółtych, orzechach, wątrobie, żółtkach jaj, rybach morskich, warzywach strączkowych.

- Walcząc z zagrożeniami skutkującymi osteoporozą jemy pięć porcji owoców i warzyw dziennie.

- Każdy posiłek powinien zawierać (do wyboru): pieczywo, płatki śniadaniowe, ziemniaki, kasze, makaron,

- Unikamy soli, ponieważ zwiększa ilość wydalanego z moczem wapnia oraz produktów o wysokiej zwartości cukrów i tłuszczów np. ciastka, cukierki, słodycze, chipsy, napoje gazowane, ponieważ mają znikomą wartość odżywczą.

- Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę to dobra okazja, aby po raz kolejny uświadomić naszym pacjentom, wszystkim Polakom, jak ważna jest profilaktyka, wczesne wykrycie przyczyn dolegliwości oraz zmiana stylu życia i przyzwyczajeń żywieniowych. Wszystko to daje ogromne szanse na uniknięcie niebezpiecznych skutków choroby, na którą nierzadko sami „pracujemy” przez całe życie - podkreśla Bożena Janicka.

Źródło: PPOZ

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Najciekawsze oferty pracy (przewiń)

Zobacz także