Medyczny Nobel o smaku chili

Medexpress

Opublikowano 04 pazdziernika 2021, 11:57

Źródło: https://www.nobelprize.org
Medexpress

Opublikowano 04 pazdziernika 2021, 11:57

Przełomowe odkrycia tegorocznych laureatów Nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny wyjaśniły, w jaki sposób ciepło, zimno i dotyk mogą inicjować sygnały elektryczne w układzie nerwowym. Zidentyfikowane przez uczonych kanały jonowe odgrywają fundamentalną rolę w wielu procesach fizjologicznych i patofizjologicznych.

David Julius (ur. w 1955 r. w USA) wykorzystał kapsaicynę, substancję nadającą palący smak papryczkom chili, do zidentyfikowania reagującego na ciepło receptora TRPV1 w zakończeniach nerwowych skóry.

Z kolei Ardem Patapoutian (ur. 1967 w Bejrucie, pracujący w USA) wykorzystał zidentyfikowaną przez siebie linię komórek wrażliwych (reagujących elektrycznie) na nacisk mechaniczny, aby odkryć nową klasę receptorów (PIEZO), które reagują na bodźce mechaniczne w skórze i narządach wewnętrznych.

Obaj uczeni, niezależnie, opisali także receptor TRPM8 odpowiedzialny za odczuwanie zimna.

Źródło: https://twitter.com/NobelPrize/

Późniejsze badania, wywodzące się z odkryć Davida Juliusa i Ardema Patapoutiana, skupiają się na wyjaśnieniu funkcji receptorów temperatury i dotyku w różnych procesach fizjologicznych. Ta wiedza jest wykorzystywana do opracowywania metod leczenia szeregu stanów chorobowych, w tym przewlekłego bólu.

Źródło: https://www.nobelprize.org

Pobierz ten artykuł w formacie .pdf

Tematy

nagroda nobla / kapsaicyna / chili
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31