Medyczny Nobel o smaku chili

Przełomowe odkrycia tegorocznych laureatów Nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny wyjaśniły, w jaki sposób ciepło, zimno i dotyk mogą inicjować sygnały elektryczne w układzie nerwowym. Zidentyfikowane przez uczonych kanały jonowe odgrywają fundamentalną rolę w wielu procesach fizjologicznych i patofizjologicznych.
David Julius (ur. w 1955 r. w USA) wykorzystał kapsaicynę, substancję nadającą palący smak papryczkom chili, do zidentyfikowania reagującego na ciepło receptora TRPV1 w zakończeniach nerwowych skóry.
Z kolei Ardem Patapoutian (ur. 1967 w Bejrucie, pracujący w USA) wykorzystał zidentyfikowaną przez siebie linię komórek wrażliwych (reagujących elektrycznie) na nacisk mechaniczny, aby odkryć nową klasę receptorów (PIEZO), które reagują na bodźce mechaniczne w skórze i narządach wewnętrznych.
Obaj uczeni, niezależnie, opisali także receptor TRPM8 odpowiedzialny za odczuwanie zimna.

Późniejsze badania, wywodzące się z odkryć Davida Juliusa i Ardema Patapoutiana, skupiają się na wyjaśnieniu funkcji receptorów temperatury i dotyku w różnych procesach fizjologicznych. Ta wiedza jest wykorzystywana do opracowywania metod leczenia szeregu stanów chorobowych, w tym przewlekłego bólu.
Źródło: https://www.nobelprize.org
podobne

Svante Pääbo laureatem Nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny
03 pazdziernika 2022, 12:43

Ogłoszenie nazwisk laureatów Nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny
04 pazdziernika 2021, 10:03
popularne
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |