Earl grey zamiast statyn?

Tomasz Kobosz

Opublikowano 01 kwietnia 2014, 00:31

99474692 Thinkstock/GettyImages
Tomasz Kobosz

Opublikowano 01 kwietnia 2014, 00:31

Regularnie picie herbaty Earl Grey może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia – sugerują naukowcy z uniwersytetu w Kalabrii. Jaki składnik tej aromatycznej herbaty za to odpowiada?

Chodzi o eteryczny olejek bergamotowy, pozyskiwany ze skórki pomarańczy bergamota. To właśnie on nadaje herbacie Earl Grey jej charakterystyczny aromat.

Liście, kwiaty i owoce bergamotki (Citrus bergamium) od dawna wykorzystywane są w medycynie ludowej basenu Morza Śródziemnego, między innymi do leczenia ran i zakażeń.

Włoscy naukowcy odkryli, że olejek bergamotowy zawiera enzymy HMGF (hydroxy methyl glutaryl flavonones), których zdolność do obniżania poziomu cholesterolu LDL jest porównywalna ze skutecznością statyn. W przeciwieństwie do tych leków – olejek bergamotowy nie powoduje jednak poważnych działań niepożądanych. Enzymy HMGF wpływają też na wzrost stężenia „dobrego” cholesterolu HDL.

Zdaniem autorów badania – już jedna filiżanka Earl Grey dziennie może zauważalnie poprawić profil lipidowy.

Źródło: Daily Mail

Pobierz ten artykuł w formacie .pdf

podobne

PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31