Światowy Dzień Onkologii: Nie tylko profilaktyka

Fot. Thinkstock / Getty Images
Podczas obchodów Światowego Dnia Onkologii wiele uwagi poświęca się profilaktyce nowotworów, ale istotne jest również zwrócenie uwagi na codzienne problemy osób chorych. Jednym z nich jest niewłaściwe odżywienie organizmu.
Tomasz Kobosz 2016-10-04 09:10
Objawy niedożywienia lub wyniszczenia występują nawet u 85 proc. pacjentów onkologicznych, a u 20 proc. osób cierpiących na chorobę nowotworową wyniszczenie organizmu, spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania, może być bezpośrednią przyczyną zgonu.

Chorzy na nowotwory są szczególnie narażeni na problemy z niedożywieniem, ponieważ większość stosowanych terapii wiąże się z problemami z jedzeniem. Pojawiają się objawy niepożądane, takie jak wymioty, nudności, biegunki i bóle, które powodują utratę apetytu.

Czasami spożywanie pokarmów jest niemożliwe w wyniku podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, bądź trudności z połykaniem. W efekcie dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych bywa ogromnym problemem. Co więcej, u pacjentów cierpiących na nowotwór wzrasta tempo przemiany materii, co prowadzi do dalszej niezamierzonej utraty masy ciała.

Tymczasem właściwe żywienie ma istotne znaczenie dla prawidłowego działania układu odpornościowego, odbudowy uszkodzonych komórek, lepszej tolerancji leczenia przez pacjenta, co w efekcie ma istotny wpływ na skuteczność terapii. Pacjenci rzadko też zdają sobie sprawę, że podczas choroby nowotworowej zapotrzebowanie organizmu na białko, składniki odżywcze i energię rośnie w tak dużym stopniu, że nie każdy chory jest w stanie za pomocą tradycyjnej diety pokryć dodatkowe zapotrzebowanie. W takich przypadkach konieczne jest wsparcie codziennej diety specjalistycznymi preparatami do żywienia medycznego.

Problem pogłębia fakt, że w środowisku chorych na nowotwór krąży wiele mitów, dotyczących diety pacjenta onkologicznego. Potwierdzają to wyniki badania świadomościowego, zrealizowanego przez instytut badawczy SMG/KRC na zlecenie firmy Nutricia Medyczna. Aż 28 proc. respondentów uważa, że raka można zagłodzić i podczas choroby należy ograniczyć spożycie produktów wysokokalorycznych, witamin i minerałów. Z kolei 21 proc. badanych uważa, że białko żywi raka.

Odpowiednio dopasowane żywienie medyczne powinno stanowić integralną część terapii w przypadku wybranych:
  • pacjentów cierpiących na nowotwór,
  • pacjentów z chorobami neurologicznymi,
  • chorych przed i po operacji,
  • przewlekle chorych,
  • osób starszych.

Specjalistyczne żywienie w chorobie onkologicznej stanowi temat przewodni kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.

Źródło: materiały prasowe kampanii

PDF

Zobacz także