Selen może uchronić przed rakiem?

Thinkstock / Getty Images
– Zbyt niski poziom selenu ma 60 proc. kobiet i aż 90 proc. mężczyzn w Polsce. Jeżeli te niedobry w porę zidentyfikujemy i uzupełnimy, najprawdopodobniej w dużym stopniu uchronimy się przed rakiem – twierdzi prof. Jan Lubiński.
Tomasz Kobosz 2016-07-11 11:50

Zależność pomiędzy selenem a zapadalnością na nowotwory sugerowali już autorzy badań prowadzonych pod koniec XX wieku. Przykładowo - Schrautzer, Shamberger i Schwarz, badając swoich pacjentów zauważyli, że osoby chore na raka mają bardzo niski poziom selenu we krwi.

Nie do końca wiadomo w jaki sposób selen działa i jak chroni przed rakiem, ale przypuszcza się, że będąc antyoksydantem, zmniejsza szkodliwe procesy utleniania w komórkach, nie dopuszcza do ich deformacji i uszkodzeń genetycznych DNA, a więc sprzyja prawidłowemu rozwojowi tkanek. Selen przeciwdziała również uszkodzeniom chromosomów zawierających genetyczny materiał – kontroluje życie komórek i ich normalne rozmnażanie.

Zawartość selenu w pożywieniu – zbożach, warzywach, grzybach jest ściśle związana z położeniem geograficznym i ilością tego pierwiastka występującą w glebie i wodzie. Ogólnie rzecz ujmując gleba na terenie Polski jest uboga w selen, dlatego większość Polaków ma jego niedobory. Nie należy jednak samodzielnie suplementować tego pierwiastka, bo zbyt duże stężenie w organizmie może powodować skutki uboczne (nadciśnienie, cukrzycę typu 2 czy zaburzenia gospodarki lipidów).

Naturalnym źródłem tego pierwiastka są borowiki, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, owoce morza i ryby (szczególnie śledzie), czosnek i cebula, kiełki zbóż i pełnoziarniste pieczywo. Ważnym jego źródłem jest też sól morska lub kopalniana, natomiast absolutnym wrogiem są słodycze - w ich obecności przestajemy przyswajać selen.

Jakie mogą być symptomy niedoboru selenu? Do takich objawów należą: ciągłe zmęczenie, osłabienie mięśni, częste przeziębienia, brak odporności, opryszczka i stany zapalne skóry, kłopoty z płodnością u mężczyzn.

W szczecińskiej pracowni Read-Gene kierowanej przez prof. Jana Lubińskiego, specjalizującego się w genetyce molekularnej i patologii, opracowano autorski test badania poziomu selenu. Badanie polega na oznaczeniu jego poziomu w surowicy, przy wyniku uwzględnia się płeć i wiek badanego i aktualne normy populacyjne.

Źródło: materiały prasowe

PDF

Zobacz także