Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Olej czy oliwa z oliwek?

MedExpress Team

Halina Pilonis

Opublikowano 16 listopada 2015 12:41

Olej czy oliwa z oliwek? - Obrazek nagłówka
Thinkstock/GettyImages
Większość osób jest przekonana, że oliwa jest zdecydowanie zdrowsza od oleju rzepakowego. Czy tak jest naprawdę? Czy raczej wpływ na taką opinię ma siła marketingu?

101704062

Większość osób jest przekonana, że oliwa jest zdecydowanie zdrowsza od oleju rzepakowego. Czy tak jest naprawdę? Czy raczej wpływ na taką opinię ma siła marketingu?

Oliwa z oliwek zawiera kilkakrotnie razy mniej kwasu Omega 3, o ponad połowę mniej Omega 6 oraz witaminy E i dwa razy więcej kwasów nasyconych. Co ciekawe, smalec zawiera mniej kwasów nasyconych niż masło, dwa razy więcej jednonienasyconych i kilka razy więcej Omega 6. Masło ma za to witaminę A i D nieobecną w smalcu.

Zdaniem prof. Barbary Cybulskiej z IŻŻ, droższe od rzepakowego i słonecznikowego oleje z pestek dyni czy winogron nie mają nad nimi żadnej zdrowotnej przewagi. Profesor podkreśla, że najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy, bo odznacza się większą stabilnością utleniania i odradza używania do tego celu oleju słonecznikowego i oliwy. Przestrzega zdecydowanie przed kupowaniem gotowych ciast i słodyczy, gdyż wszystkie mogą zawierać izomery trans. Jeśli już koniecznie chcemy jeść wyroby cukiernicze, najlepiej upiec je samemu z wykorzystaniem oleju rzepakowego.  

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Najciekawsze oferty pracy (przewiń)