Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Earl grey zamiast statyn?

MedExpress Team

Tomasz Kobosz

Opublikowano 1 kwietnia 2014 00:31

Earl grey zamiast statyn? - Obrazek nagłówka
Thinkstock/GettyImages
Regularnie picie herbaty earl grey może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia – sugerują naukowcy z uniwersytetu w Kalabrii. Jaki składnik tej aromatycznej herbaty za to odpowiada?
[caption id="attachment_38876" align="alignnone" width="620"]Fot. Thinkstock Fot. Thinkstock[/caption]

Regularnie picie herbaty Earl Grey może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia – sugerują naukowcy z uniwersytetu w Kalabrii. Jaki składnik tej aromatycznej herbaty za to odpowiada?

Chodzi o eteryczny olejek bergamotowy, pozyskiwany ze skórki pomarańczy bergamota. To właśnie on nadaje herbacie Earl Grey jej charakterystyczny aromat.

Liście, kwiaty i owoce bergamotki (Citrus bergamium) od dawna wykorzystywane są w medycynie ludowej basenu Morza Śródziemnego, między innymi do leczenia ran i zakażeń.

Włoscy naukowcy odkryli, że olejek bergamotowy zawiera enzymy HMGF (hydroxy methyl glutaryl flavonones), których zdolność do obniżania poziomu cholesterolu LDL jest porównywalna ze skutecznością statyn. W przeciwieństwie do tych leków – olejek bergamotowy nie powoduje jednak poważnych działań niepożądanych. Enzymy HMGF wpływają też na wzrost stężenia „dobrego” cholesterolu HDL.

Zdaniem autorów badania – już jedna filiżanka Earl Grey dziennie może zauważalnie poprawić profil lipidowy.

Źródło: Daily Mail

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.