Bezpieczna żywność, czyli jak? Główny Inspektor Sanitarny wyjaśnia, że bezpieczna żywności to taka, która nie spowoduje szkody ani zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Dlatego podmioty działające na rynku spożywczym (np. rolnik, przedsiębiorca, sklepikarz) muszą zapewnić odpowiednie warunki na...
Rozpatrzenie informacji Najwyższej Izby Kontroli o wynikach kontroli systemu kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce – stan obecny i pożądane kierunki zmian – przedstawiają: Prezes Najwyższej Izby Kontroli, Minister Zdrowia, Główny Inspektor Sanitarny.
Do konsultacji przekazano Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.
Wirus SARS-CoV-2 został wykryty w opakowaniu mrożonych skrzydełek kurczaka importowanych z Brazylii do chińskiego miasta Shenzhen. Lokalne władze obawiają się, że zanieczyszczone dostawy żywności mogą przyczynić się do wybuchu kolejnych ognisk epidemii.
Wyniki badania pokazały, że Polacy czują się zagubieni, a wiedza o bytowaniu wirusa na różnych powierzchniach nie pociąga za sobą wiedzy w zakresie postępowania z nimi.
Amerykańskiej Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) informuje, że obecnie nie ma dowodów na to, że koronawirusem można się zarazić poprzez kontakt z żywnością, karmą dla zwierząt lub opakowaniami na żywność. W przeciwieństwie do przenoszonych przez żywność wirusów żołądkowo-jelitowych (takich jak...
Poniżej zamieszczamy uzasadnienie projektu. Projekt rozporządzenia ministra zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności jest wydawany na podstawie upoważnienia zawartego w art. 75...
Zepsutą żywność niby każdy potrafi rozpoznać – pojawia się na niej pleśń. Nie jest to jednak standard. poza tym, kupując niektóre produkty, warto zwrócić uwagę na pewne cechy mogące świadczyć o tym, że nie nadają się już do spożycia.
Rozpatrzenie stanowiska Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Rozpatrzenie stanowiska Ministra Zdrowia do projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności.
Rozpatrzenie informacji Pełnomocnika Prezesa Rady Ministrów do spraw organizacji struktur administracji publicznej właściwych w zakresie bezpieczeństwa żywności na temat przedstawionych Radzie Ministrów kwartalnych sprawozdań z działalności Pełnomocnika Rządu do spraw organizacji...
Ogłoszono wyniki kolejnej edycji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego. Od czterech lat Indeks prezentuje również poziom otyłości na świecie. Jak wypadła Polska?
Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności wraca do Sejmu.
Marek Posobkiewicz, główny inspektor sanitarny, w rozmowie z Iwoną Schymallą mówi o krajowym bezpieczeństwie żywnościowym.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone