Picie pełnotłustego mleka wiąże się z niższym ryzykiem nadwagi lub otyłości u dzieci – informują naukowcy z University of Toronto na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”.
Naukowcy z University of Central Florida (UCF) odkryli związek pomiędzy występującą u krów bakterią a reumatoidalnym zapaleniem stawów u ludzi.
Mleko matki zawiera wiele różnych składników, które zabezpieczają dziecko przed infekcjami i stymulują rozwój układu immunologicznego. Obok przeciwciał są to także makrofagi, neutrofile, probiotyki, nukleotydy, cytokiny, laktoferyna, lizozym oraz oligosacharydy. Te ostatnie mogą być ważniejsze,...
Spożywanie serów nie zwiększa ryzyka wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych – twierdzą naukowcy z Reading University na podstawie wyników metaanalizy 29 badań, które objęły łącznie niemal milion uczestników.
Kwestia spożywania mleka od lat budzi sporo kontrowersji. Skąd te sprzeczne informacje? Co na ten temat mówi fachowa literatura i wiodące ośrodki naukowe?
Istnieje wiele dowodów na korzystny wpływ matczynego mleka na zdrowie i prawidłowy rozwój dzieci. Okazuje się jednak, że antybiotyki podawane niemowlęciu mogą ograniczyć prozdrowotne działanie mleka.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone