Czy gluten może szkodzić również tym, którzy nie chorują na celiakię, ani nie są na nie uczuleni? Czy „nieceliakalną i niealergiczną wrażliwość na gluten” da się jakoś zdiagnozować – rozmawiamy o tym z dr hab. Ewą Lange z Zakładu Dietetyki SGGW w Warszawie.
Gluten od kilku lat jest dietetycznym chłopcem do bicia. Czy to zbożowe białko może szkodzić również tym, którzy nie chorują na celiakię ani nie są na nie uczuleni? Czy „nieceliakalną i niealergiczną wrażliwość na gluten” da się jakoś zdiagnozować – rozmawiamy o tym z dr hab. Ewą Lange z Zakładu...
Coraz więcej osób jest przekonanych, że cierpi na nietolerancje pokarmowe. A jeśli nawet wszystko tolerują, to eliminacja niektórych składników pokarmowych sprawia, że czują się lepiej. Czy to moda, czy jedzenie naprawdę szkodzi nam coraz bardziej?
Zakażenie pozornie niegroźnym wirusem może decydować o rozwoju celiakii – uciążliwej i bolesnej enteropatii z nadwrażliwości na gluten – sugerują naukowcy z University of Chicago. Czy powstanie szczepionka przeciwko tej chorobie?
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone