Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) powołując się na najnowsze dane poinformowała, że stosowanie substytutów cukru, czyli NSS, nie przynosi długoterminowych korzyści w redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych lub dzieci.
Choć powszechnie wiadomo, że cukier nie powinien być spożywany w nadmiarze, wiele osób czuje silną potrzebę słodkiego smaku. Epidemia otyłości postawiła przed producentami żywności spore wyzwanie: jak wyprodukować smaczną żywność, od której nie będziemy tyć. O tym, czy słodziki mogą przyczynić...
Otyłość to choroba przewlekła, którą trzeba leczyć - mówi dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka.
Cukier krzepi, poprawia nastrój, koi skołatane nerwy. Ma też swoje mroczne strony – powoduje otyłość, próchnicę i inne choroby. Jego słodki smak można zastąpić innymi substancjami. Ale czy to jest bezpieczne dla zdrowia?
Nie ma dowodów na to, że zamienniki cukru pomagają kontrolować masę ciała – przekonują autorzy metaanalizy opublikowanej w BMJ.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone