Wydaje się, że wszyscy już wiedzą, iż nadmierne spożycie mięsa ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Mimo to jego konsumpcja na całym świecie wciąż rośnie. Na podstawie wielu międzynarodowych badań widać, że na niezbędną dla zdrowia i klimatu zmianę nawyków żywieniowych trzeba jeszcze poczekać.
Do grona superfoods dołączyły rośliny rosnące dziko. Pokrzywa, mniszek lekarski, koniczyna i inne chwasty mają moc i smak. Możemy przygotować z nich zupę, sałatkę, miód, a nawet… lody.
Stronienie od potraw mięsnych w czasie ciąży może zwiększać ryzyko uzależnienia od substancji odurzających u dzieci, kiedy osiągną wiek dojrzewania – sugerują naukowcy.
Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki (AND) uznała diety wegetariańską i wegańską za bezpieczne dla ludzi w każdym wieku, w tym dla dzieci, kobiet w ciąży, seniorów i sportowców. Jest jednak małe "ale"...
Choć dieta wegańska może służyć zdrowiu, niekoniecznie musi to dotyczyć małych dzieci. Przekonali się o tym rodzice włoskiej 2-latki, która bezpośrednio po odstawieniu od piersi matki była karmiona tego typu dietą.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone