Do konsultacji przekazano Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.
Władze Hongkongu poinformowały, że odkryły COVID-19 w próbkach pobranych z opakowań importowanej mrożonej wołowiny z Brazylii i mrożonej skóry wieprzowej z… Polski i jednocześnie zapowiedziały zintensyfikować kontrole importowanej żywności.
Wyniki badania pokazały, że Polacy czują się zagubieni, a wiedza o bytowaniu wirusa na różnych powierzchniach nie pociąga za sobą wiedzy w zakresie postępowania z nimi.
Portal pacjent.gov.pl informuje, jak bezpiecznie robić zakupy i jak obchodzić się z żywnością: Już zbliżając się do sklepu, możemy dostrzec długą kolejkę. To dlatego, że osoby w niej stojące zachowują między sobą spory odstęp. Minimum 1-1,5 metra, o czym często przypomina kartka lub plakat przy...
Główny Inspektor Sanitarny informuje o szczegółach stanowiska Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Odpowiada ono na pytanie, czy – zgodnie z aktualną wiedzą naukową – żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS-COV-2?
Główny Inspektorat Sanitarny uruchomi nowy system powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu suplementów diety, żywności wzbogacanej i żywności dla określonych grup, który zastąpi system stosowany dotychczas.
O tym, dlaczego jest coraz więcej przypadków wycofywania żywności, rozmawialiśmy z Moniką Jarzębską, dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia GIS.
Poniżej zamieszczamy uzasadnienie projektu. Projekt rozporządzenia ministra zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności jest wydawany na podstawie upoważnienia zawartego w art. 75...
Zepsutą żywność niby każdy potrafi rozpoznać – pojawia się na niej pleśń. Nie jest to jednak standard. poza tym, kupując niektóre produkty, warto zwrócić uwagę na pewne cechy mogące świadczyć o tym, że nie nadają się już do spożycia.
II dzień Narodowego Kongresu Żywieniowego 26 stycznia to okazja, by dowiedzieć się więcej na temat otyłości i nadwagi u dzieci i młodzieży, jak planować żywienie swojego dziecka, by zapobiegać zaburzeniom odżywiania i dlaczego tak ważny jest ruch.
GIS przypomina, że stosowanie substancji dodatkowych do żywności jak również znakowanie produktów spożywczych jest uregulowane na poziomie Unii Europejskiej. Kontrole urzędowe prowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną mają na celu weryfikację, czy przedsiębiorca postępuje zgodnie z...
NIK skontroluje chemiczne dodatki do żywności. Dowiemy się jaka jest jakość sprzedawanych w Polsce produktów spożywczych.
Ogłoszono wyniki kolejnej edycji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego. Od czterech lat Indeks prezentuje również poziom otyłości na świecie. Jak wypadła Polska?
Co zmieni nowy projekt?
Wystawienie żywności na działanie światła może zwiększać zjadliwość niebezpiecznych gram-dodatnich bakterii z rodzaju Listeria – donoszą szwedzcy naukowcy.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone