Tag: "żywność"

14 artykułów

COVID-19 w żywności. Dmuchać na mrożone?

Władze Hongkongu poinformowały, że odkryły COVID-19 w próbkach pobranych z opakowań...

Czy Polacy wiedzą, jak postępować z żywnością w dobie pandemii COVID-19?

Wyniki badania pokazały, że Polacy czują się zagubieni, a wiedza o bytowaniu wirusa na różnych...

Czy koronawirus może przenosić się za pomocą żywności? Jak zachować się w sklepie i w kuchni?

Główny Inspektor Sanitarny informuje o szczegółach stanowiska Europejskiego Urzędu ds....

GIS
Od 4 lutego nowy elektroniczny system powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu środków spożywczych

Główny Inspektorat Sanitarny uruchomi nowy system powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu...

Monika Jarzębska
System nadzoru żywności jest coraz bardziej skuteczny

O tym, dlaczego jest coraz więcej przypadków wycofywania żywności, rozmawialiśmy z Moniką...

„Smak Zdrowia”:
Co mieści się w pleśni?

Zepsutą żywność niby każdy potrafi rozpoznać – pojawia się na niej pleśń. Nie jest to...

IV Kongres Żywieniowy
Postaw na zdrowie swojego dziecka

II dzień Narodowego Kongresu Żywieniowego 26 stycznia to okazja, by dowiedzieć się więcej na...

NIK: Przeciętny Polak spożywa w ciągu roku dwa kilogramy chemikaliów zawartych w dodatkach do jedzenia

NIK skontroluje chemiczne dodatki do żywności. Dowiemy się jaka jest jakość sprzedawanych w...

Mamy lepszą żywność, ale i tak tyjemy

Ogłoszono wyniki kolejnej edycji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego. Od czterech...

Światło zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego

Wystawienie żywności na działanie światła może zwiększać zjadliwość niebezpiecznych...