Czy Polacy wiedzą, jak postępować z żywnością w dobie pandemii COVID-19? Wyniki badania pokazały, że Polacy czują się zagubieni, a wiedza o bytowaniu wirusa na różnych powierzchniach nie pociąga za sobą wiedzy w zakresie postępowania z nimi. 2020-04-24 09:51
Czy koronawirus może przenosić się za pomocą żywności? Jak zachować się w sklepie i w kuchni? Główny Inspektor Sanitarny informuje o szczegółach stanowiska Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Odpowiada ono na pytanie, czy – zgodnie z aktualną wiedzą naukową – żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS-COV-2? 2020-03-14 09:13
GIS Od 4 lutego nowy elektroniczny system powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu środków spożywczych Główny Inspektorat Sanitarny uruchomi nowy system powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu suplementów diety, żywności wzbogacanej i żywności dla określonych grup, który zastąpi system stosowany dotychczas. 2020-01-17 12:27
Monika Jarzębska System nadzoru żywności jest coraz bardziej skuteczny O tym, dlaczego jest coraz więcej przypadków wycofywania żywności, rozmawialiśmy z Moniką Jarzębską, dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia GIS. 2019-12-27 10:40
Projekt MZ ws. opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności 2019-05-13 13:13
„Smak Zdrowia”: Co mieści się w pleśni? Zepsutą żywność niby każdy potrafi rozpoznać – pojawia się na niej pleśń. Nie jest to jednak standard. poza tym, kupując niektóre produkty, warto zwrócić uwagę na pewne cechy mogące świadczyć o tym, że nie nadają się już do spożycia. 2019-02-25 21:18
IV Kongres Żywieniowy Postaw na zdrowie swojego dziecka II dzień Narodowego Kongresu Żywieniowego 26 stycznia to okazja, by dowiedzieć się więcej na temat otyłości i nadwagi u dzieci i młodzieży, jak planować żywienie swojego dziecka, by zapobiegać zaburzeniom odżywiania i dlaczego tak ważny jest ruch. 2019-01-09 15:55
NIK: Przeciętny Polak spożywa w ciągu roku dwa kilogramy chemikaliów zawartych w dodatkach do jedzenia NIK skontroluje chemiczne dodatki do żywności. Dowiemy się jaka jest jakość sprzedawanych w Polsce produktów spożywczych. 2018-02-19 09:17
Mamy lepszą żywność, ale i tak tyjemy Ogłoszono wyniki kolejnej edycji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego. Od czterech lat Indeks prezentuje również poziom otyłości na świecie. Jak wypadła Polska? 2017-10-19 13:37
Rząd podjął decyzję w sprawie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności Co zmieni nowy projekt? 2017-05-31 08:24
Światło zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego Wystawienie żywności na działanie światła może zwiększać zjadliwość niebezpiecznych gram-dodatnich bakterii z rodzaju Listeria – donoszą szwedzcy naukowcy. 2016-02-04 00:57