Wcześniejsze badania pokazywały, że kobiety u których w czasie ciąży występował niedobór witaminy D, częściej rodziły dzieci obarczone cechami autystycznymi. Autorzy badania postanowili więc sprawdzić, czy suplementacja tej witaminy w ciąży zmniejszy częstość autyzmu wśród potomstwa.
Naukowcy posłużyli się najbardziej zaawansowanym z dostępnych dziś zwierzęcych modeli autyzmu. Umożliwia on ocenę takich cech jak np. problemy w interakcjach społecznych, zdolność do uczenia się czy zachowania stereotypowe.
Okazało się, że potomstwo myszy, którym w I trymestrze ciąży zapewniono dostęp do bogatych źródeł witaminy D, nie wykazywało żadnych cech autystycznych (w przeciwieństwie do grupy kontrolnej).
Głównym sposobem na walkę z niedoborem witaminy D jest ekspozycja na promieniowanie słoneczne. Witami ta występuje też obficie w niektórych produktach spożywczych, takich jak tłuste ryby, nabiał, mleko sojowe, płatki zbożowe, sok pomarańczowy, wołowina, wątróbka, jajka.
Autorzy badania podkreślają, że kobiety ciężarne powinny w każdym przypadku konsultować z lekarzem zarówno typ przyjmowanych suplementów witaminowych, jak i ich dawkowanie.
Źródło: Science World Report