Yersinia zaatakowała w Norwegii

Fot. CDC
Norweski Instytut Zdrowia Publicznego poinformował o serii zachorowań spowodowanych przez bakterie z gatunku Yersinia enterocolitica.
Tomasz Kobosz 2018-07-09 13:48

Do tej pory zarejestrowano 18 przypadków w kilku różnych okręgach Królestwa Norwegii, w tym miastach Troms, Akershus, Trøndelag, Vestfold. Chorzy osoby w wieku od 13 do 60 lat, a 60 proc. wśród nich stanowią kobiety. U wszystkich wykryto ten sam serotyp O:9 bakterii Y. enterocolitica.

Służby sanitarne próbują ustalić pierwotne źródło zakażenia. Z domów chorych pobrano próbki żywności. Tego typu „śledztwa” nierzadko są bardzo trudne i skomplikowane. Nie ma gwarancji, że pochodzenie skażenia zostanie ustalone.

Naturalnym rezerwuarem bakterii Y. enterocolitica są świnie, ale – rzadziej – również krowy, konie, owce, kozy, psy, koty, króliki i ptaki. Ludzie najczęściej zarażają się poprzez spożycie surowego czy niedogotowanego mięsa, lub wypicie niepasteryzowanego mleka. Ryzykowne może być także zjedzenie innych potrwa (np. sałatki warzywnej, jeśli do ich przygotowania wykorzystano naczynia, deseczki do krojenia czy noże, które wcześniej miały styczność z surowym mięsem.

Do typowych objawów jersiniozy należą bóle brzucha, biegunka, gorączka, niekiedy także bóle stawów i wysypka. Zakażenie Y. enterocolitica u kobiet w ciąży może być niebezpieczne dla płodu.

Źródło: OutbreakNewsToday

PDF

Zobacz także