Subskrybuj
Logo małeWyszukiwanie

Zamień gotowane na surowe!

MedExpress Team

Medexpress

Opublikowano 21 lutego 2022 10:06

Zamień gotowane na surowe! - Obrazek nagłówka
Fot. Getty Images/iStockphoto
Nie od dziś wiadomo, że dieta roślinna jest bardzo dobra dla serca i poprawia ogólny stan zdrowia, a i o korzyściach dla planety nie można zapomnieć. Jednak, jak dowodzi najnowsze badanie brytyjskich naukowców opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Nutrition spożywanie warzyw, zwłaszcza gotowanych, nie zmniejsza ryzyka chorób serca. W badaniu wzięło udział 400 000 osób.

Czy to znaczy, że nasze dotychczasowe przekonania były niesłuszne? Otóż, diabeł tkwi w szczegółach: warzywa gotowanie nie chronią przed chorobami układu krążenia, a surowe już tak. Niestety wszelkie korzyści wynikające z „zielonej diety” znikają , kiedy weźmie się pod uwagę czynniki związane ze stylem życia, takie jak aktywność fizyczna, poziom wykształcenia, palenie tytoniu, picie alkoholu, spożywanie owoców, czerwonego i przetworzonego mięsa oraz stosowanie suplementów mineralnych i witaminowych. Victoria Taylor, dietetyk w British Heart Foundation, podkreśliła, że takie dane nie oznaczają, że z czystym sumieniem możemy wykreślić warzywa z jadłospisu, jeśli ich nie lubimy. „Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, takich jak warzywa, może pomóc w zmniejszeniu masy ciała i poprawić poziomy czynników ryzyka, o których wiadomo, że powodują choroby serca.”– zapewnia profesor Naveed Sattar z Uniwersytetu Glasgow w Szkocji.


To, na co zwracają uwagę naukowcy przy okazji wyników tego badania, to potrzeba zmiany myślenia o diecie jako takiej. Dodanie pojedynczych zdrowych składników nie przyniesie efektu w postaci poprawy stanu zdrowia. Trzeba nauczyć się budować od podstaw zdrowe wzorce żywieniowe. Wskazują na to dane z brytyjskiego Biobanku, badania, w którym udział wzięło prawie pół miliona dorosłych Brytyjczyków, zaprojektowanego w celu zbadania, w jaki sposób genetyka i środowisko przyczyniają się do wielu powszechnych chorób. Warto dodać, że przeciętnie mieszkańcy Wielkiej Brytanii jedzą średnio dziennie ok. 71 gramów, czyli jedną trzecią filiżanki, w tym niewielką ilość warzyw w postaci surowej. Wytyczne żywieniowe wymagają pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, przy czym każda porcja to około 80 gramów (1 filiżanka), co daje łącznie 5 filiżanek dziennie. Z kolei w USA wytyczne dietetyczne są bardziej szczegółowe: dorosłym zaleca się spożywanie co najmniej 1,5 do 2 filiżanek owoców i 2 do 3 filiżanek warzyw każdego dnia. Przekładając kubki na łyżki stołowe, zdrowe spożycie warzyw obejmuje do 48 łyżek warzyw każdego dnia.

Przed tłustym czwartkiem warto zadać sobie retoryczne pytanie- ile jeden pączek zawiera w sobie łyżek warzyw.

Źródło: CNN

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także