Odmianę złoty ryż opracowano z myślą o niedożywionej ludności krajów rozwijających się, w których dzieci zapadają na ślepotę zmierzchową z uwagi na brak witaminy A. Nazwa ma związek z żółtym kolorem pozbawionych łupiny nasiennej ziaren ryżu. Odmiana zawiera dodatkowe geny: psy – kodujący syntazę fitoenu, pierwotnie pochodzący z narcyza trąbkowego (Narcissus pseudonarcissus), w nowszej wersji z kukurydzy oraz crtI – kodujący desaturazę karotenu, pochodzący z bakterii Erwinia uredovora.
W liście otwartym do Greenpeace laureaci Nagrody Nobla napisali m.in.:
Apelujemy o ponowne przeanalizowanie doświadczeń rolników oraz konsumentów na całym świecie związanych z żywnością udoskonaloną metodami biotechnologii, o dogłębne zapoznanie się z publikacjami naukowymi oraz wydanymi przez agencje odpowiedzialne za wprowadzanie przepisów regulujących kwestie jakości żywności oraz o zaprzestanie kampanii przeciwko GMO, a w szczególności przeciwko ryżowi odmiany złoty ryż.
Inicjatorami powstania apelu byli Richard Roberts (z New England Biolabs) oraz Phillip Sharp, laureat medycznego Nobla w 1993 r.
Obecnie złoty ryż jest testowany w Bangladeszu oraz na Filipinach.
Źródło: Science World Report