Wśród mieszkańców domów pomocy społecznej, a także pacjentów przebywających w szpitalach niedożywienie może występować nawet u 60% osób. Niedożywienie, choć często występujące u osób starszych, zwłaszcza hospitalizowanych w zakładach opieki krótko- i długoterminowej, rzadko jest odpowiednio...
Liczba osób dotkniętych głodem na świecie rośnie w zastraszającym tempie. W 2017 roku na świecie głodowało 811 milionów ludzi, a już w zeszłym roku liczba ta zwiększyła się do 820 milionów głodujących. Zatrważający okazuje się nie tylko rosnący problem głodu, ale również postępująca otyłość.
23 mln ludzi w objętym wojną Jemenie zagrożonych jest ogromną katastrofą humanitarną, a 13 mln grozi śmierć z głodu. Już teraz 400 tys. dzieci jest na skraju życia. Organizacje, także lekarzy, alarmują świat.
O ważnej roli żywienia w leczeniu udarów z dr Beata Błażejewska-Hyżorek ordynator II Kliniki Neurologii Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie rozmawia Alicja Dusza.
Podczas obchodów Światowego Dnia Onkologii wiele uwagi poświęca się profilaktyce nowotworów, ale istotne jest również zwrócenie uwagi na codzienne problemy osób chorych. Jednym z nich jest niewłaściwe odżywienie organizmu.
Na temat żywienia chorych onkologicznych krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej. Obalamy te najczęściej spotykane.
Mówiąc o skutecznym leczeniu raka najczęściej myślimy o nowych lekach przeciwnowotworowych. Tymczasem bezpośrednią przyczyną zgonu nawet u 20 proc. chorych onkologicznych jest wyniszczenie organizmu spowodowane niedożywieniem.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone