Zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, nabiał i ryby już na dobre weszła do kanonu zdrowego stylu życia. Nie dziwi więc, że każdego roku ogłaszane są trendy żywieniowe, które popularyzują najbardziej prozdrowotne produkty. Obok modnych w 2023 roku alg, daktyli i...
Starsi ludzie, którzy są zaangażowani w różne działania socjalne, np. dwa razy w tygodniu spotykają się z rówieśnikami, grają w szachy, rozmawiają czy urządzają sobie wycieczki, są o wiele sprawniejsi i samodzielni - mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
W latach 50-tych przeciętna długość życia wynosiła 47 lat. Dziś – już 65, z perspektywą wzrostu do 75 lat ok. roku 2050. Od roku 1950 liczba osób w wieku 60+ wzrosła na Ziemi z 200 do 500 mln, z wizją dalszego postępu do 1,2 mld w roku 2025.
Jak powinna wyglądać profilaktyka cukrzycy w podstawowej opiece zdrowotnej? Na ten temat z Aleksandrą Cichocką z Instytutu Żywności i Żywienia rozmawia Alicja Dusza.
Zamiast spożywać mięso trzy razy w ciągu dnia, warto je zastąpić.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone