Coraz więcej antybiotyków w polskim mięsie

Fot. Getty Images/iStockphoto
Europejska Agencja Leków (EMA) przeanalizowała trendy sprzedaży środków przeciwbakteryjnych dla zwierząt gospodarskich w poszczególnych krajach Europy w latach 2010–2017. Wnioski?
Tomasz Kobosz 2019-12-16 14:28

Dane pochodzące z uruchomionego przez EMA w 2009 programu nadzoru nad zużyciem antybiotyków u zwierząt (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption – ESVAC) nie są korzystne dla Polski. Z raportu wynika, że w 2017 roku w hodowli zwierząt w Polsce zużyto czterokrotnie więcej antybiotyków niż w Danii, prawie trzykrotnie więcej niż w Holandii, 2,4-razy więcej niż we Francji i niemal dwukrotnie więcej niż w Niemczech – w przeliczeniu na 1 kg masy zwierząt, od których pozyskuje się żywność (population correction unit – PCU).

Bardziej jednak niepokojący niż liczby bezwzględne jest zaobserwowany trend. Po wcześniejszym, czteroletnim okresie spadków, zużycie „weterynaryjnych” antybiotyków wzrosło w naszym kraju o 28% (ze 129,4 mg/PCU w 2016 r. do 165,2 mg/PCU w 2017 r.).

W tym samym czasie w większości państw Unii wykorzystanie tych substancji w hodowli zwierząt obniżyło się – choć w krajach takich jak Włochy (273,8 mg/PCU) czy Hiszpania (230,3 mg/PCU) wciąż pozostaje znacząco wyższe niż u nas.

Niechlubny rekord należy do Cypru – aż 423,1 mg/PCU.

Najmniej środków przeciwbakteryjnych w hodowli zwierząt zużywano w 2017 r. w Norwegii (3,1 mg/PCU), Szwecji (11 mg/PCU) i na Islandii (4,6 mg/PCU).

W 2016 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych uznała rosnącą antybiotykooporność za główny problem współczesnej cywilizacji w kontekście zdrowia ludzi.

Źródło: EMA / Farmer.pl

PDF

Zobacz także