GIS: Ustalono maksymalne poziomy 7 składników w suplementach diety

Fot. MedExpress TV
Medexpress 2019-11-18 07:53

  • Zespół ds. Suplementów Diety podjął 7 uchwał dotyczących maksymalnych ilości witamin, składników mineralnych i innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny efekt fizjologiczny w suplementach diety.

25 października 2019 r. odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Zespołu do Spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej, w celu wypracowania stanowisk dotyczących m.in. maksymalnych ilości witamin i składników mineralnych oraz kofeiny i preparatów z morwy białej w suplementach diety. Po dyskusji w gronie ekspertów przyjęto 7 uchwał (nr 11-17/2019). Podjęte uchwały określają maksymalne poziomy w suplementach dedykowanych dla osób dorosłych i dotyczą:
1/ kwasu pantotenowego – 10 mg pantetyny/dzień lub 200 mg/dzień w przypadku pozostałych form chemicznych (tj. D-pantotenianu wapnia, D-pantotenianu sodu, deksapantenolu);
2/ tiaminy (witaminy B1) – 100 mg tiaminy/dzień;
3/ ryboflawiny (witaminy B2) – 40 mg ryboflawiny/dzień;
4/ kobalaminy (witaminy B12) – 100 µg/dzień;
5/ jodu – 150 µg/dzień oraz 200 µg/dzień w suplementach diety dedykowanych kobietom w ciąży i w okresie laktacji;
6/ kofeiny – porcja kofeiny spożywana jednorazowo nie może przekroczyć 200 mg. Maksymalna ilość na dobę nie może przekroczyć 400 mg w porcjach podzielonych pod warunkiem, iż produkt nie zawiera innych składników o synergistycznym działaniu. Maksymalna dobowa ilość kofeiny odnosi się też do spożycia kofeiny ze wszystkich źródeł. Ponadto w oznakowaniu suplementów diety zawierających kofeinę lub preparaty roślinne będące źródłem kofeiny należy podać informację o całkowitej zawartości kofeiny w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu oraz rekomenduje się umieścić następujące ostrzeżenie: „Zawiera kofeinę; nie zaleca się stosowania u dzieci i kobiet w ciąży; nie spożywać z innymi produktami będącymi źródłem kofeiny lub innych składników o podobnym działaniu”.
7/ preparatów z rośliny morwa biała (Morus alba L.) – maksymalna zawartość 1-dezoksynojirymycyny (DNJ) zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu nie może przekraczać 10 mg. Podmiot wprowadzający do obrotu dany środek spożywczy powinien dysponować informacjami dotyczącymi zawartości DNJ, w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienna porcję. Ponadto w oznakowaniu suplementów diety zawierających preparaty z morwy białej rekomendowano umieszczenie ostrzeżenia: „u osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące stosować po konsultacji z lekarzem”.


Źródło: GIS

PDF

Zobacz także