GUS opublikował opracowanie "Struktura wynagrodzeń według zawodów". Badanie realizowane jest co dwa lata. Jak informuje GUS w październiku 2016 r. technicy i inny średni personel (do tej grupy zaliczają się dietetycy i żywieniowcy) przeciętnie osiągnęli wynagrodzenie o 1,5 % wyższe od średniego. W tej "wielkiej" grupie relatywnie niskie wynagrodzenie uzyskały grupy zawodowe – dietetycy i żywieniowcy (2922,17 zł), technicy medyczni i farmaceutyczni (3132,75 zł), średni personel w zakresie działalności artystycznej, kulturalnej i kulinarnej (3331,34 zł), inny średni personel do spraw zdrowia (3403,45 zł), średni personel z dziedziny prawa, spraw społecznych i religii (3598,76 zł).
Dietetycy i żywieniowcy zatrudnieni w sektorze publicznym osiągnęli średnie wynagrodzenie 2914,71 zł, zaś w sektorze prywatnym 2938,50 zł.
Źródło: GUS