Ministerstwo Zdrowia idzie na rękę przedsiębiorcom z branży spożywczej. Chodzi o grzyby

Fot. Getty Images/iStockphoto
Do konsultacji przekazano Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniający rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
Medexpress 2020-06-03 13:28
  • Projekt rozporządzenia umożliwia produkcję mieszanek grzybów suszonych z różnych gatunków grzybów.
  • Po wejściu w życie projektowanego rozporządzenia przedsiębiorcy branży spożywczej będą mogli produkować i wprowadzać do obrotu mieszanki grzybów suszonych, co dotychczas nie było możliwe.

Celem projektowanego rozporządzenia jest umożliwienie polskim przedsiębiorcom produkcji mieszanek grzybów suszonych wytworzonych z różnych gatunków grzybów, w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków, grysiku lub mączki, sporządzonych z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy.

Do wyprodukowania mieszanki grzybów suszonych będzie można użyć gatunków grzybów suszonych wymienionych w pkt 1–10, 13–26, 30, 32, 35–39, 43–44 i 46–47 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

Zmiana ta wprowadzana jest na skierowany do Ministerstwa Zdrowia wniosek Ogólnopolskiej Izby Przetwórców i Eksporterów Runa Leśnego. Obecnie możliwa jest produkcja i wprowadzanie do obrotu grzybów suszonych, do których sporządzenia użyto tylko jednego gatunku grzybów.

Ponadto projekt rozporządzenia doprecyzowuje gatunki grzybów, które mogą być dopuszczone do produkcji wskazanych przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby.

W związku z tym, że regulacja objęta projektem rozporządzenia odnosić się będzie przede wszystkim do handlu krajowego, przyjęcie proponowanego zakresu jest uzasadnione i zgodne z wielowiekową polską tradycją zbierania grzybów.

Projekt: TU

Źródło: RCL

PDF

Zobacz także