Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) powołując się na najnowsze dane poinformowała, że stosowanie substytutów cukru, czyli NSS, nie przynosi długoterminowych korzyści w redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych lub dzieci.
Czy tzw. opłatą cukrową zostaną objęte kolejne produkty?
Od dawna wiadomo, że cukier zamiast krzepić szkodzi zdrowiu. I nie tylko. Szkodzi też urodzie, bo przyczynia się do przedwczesnego starzenia się skóry oraz nasila niektóre choroby dermatologiczne.
Otyłość to choroba przewlekła, którą trzeba leczyć - mówi dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka.
Cukier krzepi, poprawia nastrój, koi skołatane nerwy. Ma też swoje mroczne strony – powoduje otyłość, próchnicę i inne choroby. Jego słodki smak można zastąpić innymi substancjami. Ale czy to jest bezpieczne dla zdrowia?
1 stycznia wszedł w życie zapowiadany już rok temu tzw. „podatek cukrowy”. Dodatkowa opłata obejmuje napoje słodzone cukrem lub słodzikami, zawierające kofeinę, taurynę, a także napoje alkoholowe w tzw. „małpkach”, czyli buteleczkach do 300 ml.
Wysoka konsumpcja cukrów jest przyczyną chorób cywilizacyjnych, takich jak nadwaga i otyłość. Dlaczego więc używa się go w syropach dla dzieci? Jak to jest, że w zasadzie każdy syrop dla dziecka ma ponad 60 g cukru na 100 g produktu?
W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu „Cukier, otyłość – konsekwencje”, przygotowanego przez analityków Narodowego Funduszu Zdrowia i zaprezentowanego...
Nie ma dowodów na to, że zamienniki cukru pomagają kontrolować masę ciała – przekonują autorzy metaanalizy opublikowanej w BMJ.
Kampania edukacyjna dla osób z cukrzycą wystartuje w połowie września.
Brytyjski rząd planuje wprowadzenia podatku na słodzone napoje bezalkoholowe – poinformował George Osborne, minister finansów, podczas prezentacji projektu budżetu w parlamencie.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone