Do konsultacji przekazano Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.
W obiegowych opiniach tłuszcze postrzegane są jak największy wróg zdrowego żywienia. Kojarzą się z otyłością, chorobami i wysokim cholesterolem. Jednak prawda o nich leży gdzieś po środku, bo tak naprawdę bez nich zdrowa dieta nie istnieje.
Spożywanie serów nie zwiększa ryzyka wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych – twierdzą naukowcy z Reading University na podstawie wyników metaanalizy 29 badań, które objęły łącznie niemal milion uczestników.
Co najbardziej interesowało Was w tym tygodniu?
Czy rezygnować z masła i śmietany? Co na to kardiolodzy?
Duże badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Harvarda dowiodło, że zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie zdrowszymi źródłami energii może pomóc w obniżeniu ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca.
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone