Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Dlaczego witamina C jest ważnym elementem diety?

MedExpress Team

Irena Piekarska

Opublikowano 1 grudnia 2021 08:35

Witamina C jest jedną z najlepiej przebadanych witamin. Choć wiadomo o niej prawie wszystko, wciąż trwa dyskusja o jej rzeczywistej skuteczności. Jej popularność wyraźnie rośnie jesienią i zimą, ale tak naprawdę niezbędna jest przez cały rok.
Dlaczego witamina C jest ważnym elementem diety? - Obrazek nagłówka
Fot. Getty Images/iStockphoto

Wciąż powszechne jest twierdzenie, że witamina C to skuteczny lek na przeziębienie. W okresie jesienno-zimowym jest najczęściej wybieraną w aptekach witaminą, dodatkiem do całego arsenału leków na przeziębienie. Mimo że naukowcy udowodnili ponad wszelką wątpliwość, że nie skraca czasu trwania infekcji ani nie ogranicza jej rozwoju i nie łagodzi objawów. Ma jednak inną w tym względzie zaletę. U niektórych dorosłych, przyjmujących ją przez dłuższy czas profilaktycznie może złagodzić objawy infekcji, gdy do niej dojdzie.

Odpowiednio o 14% wśród dzieci i o 8% u dorosłych. U sportowców, którzy suplementują regularnie witaminę C stwierdzono natomiast znaczący, bo o 50%, spadek zachorowalności na przeziębienia sezonowe.

Od lat 70. ubiegłego wieku stale prowadzone są badania, których celem jest sprawdzenie czy witamina C jest skuteczna w leczeniu nowotworów. Do tej pory nie uzyskano jednak odpowiedzi pozytywnej. Żadna dawka nie okazuje się skuteczna jako substancja przeciwnowotworowa. Amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności kwalifikuje witaminę C jako suplement diety, natomiast nie widzi dla niej jakiekolwiek roli w leczeniu nowotworów czy innych chorób. Część badaczy wyraża opinię, że być może spowalnia ona powstawanie przerzutów ze względu na swoje działanie wzmacniające układ odpornościowy. Trudno jednak o niezbite dowody. Należy więc stanowczo podkreślić, że nie ma podstaw, by traktować witaminę C jak lek na nowotwory.

Mimo że witamina C, czyli kwas askorbinowy nie jest skuteczna w leczeniu infekcji i innych chorób, odgrywa w organizmie niezwykle ważną rolę i jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Jej niedobór ma poważne konsekwencje, o czym przekonali się boleśnie niegdysiejsi żeglarze chorujący na szkorbut. Niestety człowiek w przeciwieństwie do większości zwierząt nie wytwarza jej samodzielnie. Dlatego tak ważne jest dostarczanie witaminy C wraz z odpowiednia dietą, bądź za pomocą suplementów. Budowa chemiczna witaminy C zawartej w tabletkach jest identyczna jak ta zawarta w naturalnych produktach żywnościowych. Jednak witamina C pochodząca z diety daje lepsze efekty ze względu na obecność bioflawonoidów.

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki przez co opóźnia starzenie się organizmu. Stymuluje syntezę kolagenu wpływając na stan skóry, stawów i wielu innych narządów, przyspiesza gojenie się ran. Jest ważna w procesie powstawania tkanki łącznej, która spaja tkanki i usprawnia transport składników odżywczych. Uczestniczy w syntezie hemoglobiny, żelaza i niektórych hormonów. Jest niezbędna w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Wpływa na poziom cholesterolu, uszczelnia naczynia krwionośne oraz ogranicza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru. A co bardzo istotne wspomaga układ odpornościowy. Według różnych źródeł dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet i 90 mg u mężczyzn. Jednak w przypadku zwiększonego zapotrzebowania, można przyjmować nawet 1000 mg kwasu askorbinowego dziennie. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C pojawia się w trakcie przeziębienia, po ciężkim wysiłku fizycznym, ale też psychicznym, w przewlekłym stresie. Jej suplementacja jest bardzo ważna w dla nałogowych palaczy i alkoholików. Osoby z chorobami nerek, wątroby i serca po konsultacji z lekarzem także powinny zadbać o odpowiednią dzienną dawkę tej witaminy. Podobnie w przypadku przyjmowania niektórych antybiotyków i barbituranów.

W dzisiejszych czasach zapadalność na szkorbut jest już rzadkością. Niemniej u palaczy niedobory witaminy C mogą być wyraźną przyczyną chorób dziąseł i śluzówki jamy ustnej. Poza tym niedobory mogą dawać także objawy w postaci pękających naczynek, bólów stawów, spadku odporności ale także problemów ze zrastaniem się kości i gojeniem ran. Suchość i przedwczesne starzenie się skóry są również powodem, by podejrzewać, że brakuje nam witaminy C.

Witaminę C trudno jest przedawkować, albowiem wydalana jest z moczem. Niemniej spożywana w postaci musujących tabletek może w nadmiarze powodować działania niepożądane ze strony układu pokarmowego oraz przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Jedna rozpuszczalna tabletka zawierająca na ogół 1000mg witaminy C jest wystarczająca dawką dzienną i nie należy jej przekraczać. Wśród preparatów dostępnych w aptece poza syntetycznymi są również naturalne stworzone na bazie aceroli. To tabletki, proszki do rozpuszczania oraz soki. Tak naprawdę najbardziej wartościowym źródłem tej witaminy są owoce i warzywa. Chociażby natka pietruszki, czerwona papryka, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży czy owoce jagodowe. Cytrusy, choć powszechnie uznane za najlepsze źródło witaminy C nie zawsze spełniają swoje zadanie, ze względu na długą drogę transportu, chemiczne środki ochrony i niedojrzałość. Ale oczywiście warto je jeść, bo wciąż pozostają bogatym źródłem. Najwięcej witaminy C mają surowe produkty. Obróbka termiczna w znaczny sposób obniża jej zawartość. Niemal 50 % tej witaminy pod wpływem wysokiej temperatury ulega degradacji.

Podobne artykuły

iStock-888699428
„Smak Zdrowia”

Preparaty liposomalne dla wsparcia odporności

27 listopada 2025
marek derkacz
Dr n. med. Marek Derkacz, MBA

Dlaczego warto badać stężenie homocysteiny

30 kwietnia 2025

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także

iStock-1343864699

Aloes latem

9 lipca 2025
iStock-872065914
12 lutego 2025
iStock-872065914
1 października 2024
iStock-1336074149
12 października 2025
ThinkstockPhotos-668831702
„Smak Zdrowia”

Co nam daje beta-karoten?

25 kwietnia 2025