Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Olej czy oliwa z oliwek?

MedExpress Team

Halina Pilonis

Opublikowano 16 listopada 2015 12:41

Większość osób jest przekonana, że oliwa jest zdecydowanie zdrowsza od oleju rzepakowego. Czy tak jest naprawdę? Czy raczej wpływ na taką opinię ma siła marketingu?
Olej czy oliwa z oliwek? - Obrazek nagłówka
Thinkstock/GettyImages

101704062

Większość osób jest przekonana, że oliwa jest zdecydowanie zdrowsza od oleju rzepakowego. Czy tak jest naprawdę? Czy raczej wpływ na taką opinię ma siła marketingu?

Oliwa z oliwek zawiera kilkakrotnie razy mniej kwasu Omega 3, o ponad połowę mniej Omega 6 oraz witaminy E i dwa razy więcej kwasów nasyconych. Co ciekawe, smalec zawiera mniej kwasów nasyconych niż masło, dwa razy więcej jednonienasyconych i kilka razy więcej Omega 6. Masło ma za to witaminę A i D nieobecną w smalcu.

Zdaniem prof. Barbary Cybulskiej z IŻŻ, droższe od rzepakowego i słonecznikowego oleje z pestek dyni czy winogron nie mają nad nimi żadnej zdrowotnej przewagi. Profesor podkreśla, że najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy, bo odznacza się większą stabilnością utleniania i odradza używania do tego celu oleju słonecznikowego i oliwy. Przestrzega zdecydowanie przed kupowaniem gotowych ciast i słodyczy, gdyż wszystkie mogą zawierać izomery trans. Jeśli już koniecznie chcemy jeść wyroby cukiernicze, najlepiej upiec je samemu z wykorzystaniem oleju rzepakowego.  

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także

iStock-1209670495__
12 maja 2025
iStock-872065914
12 lutego 2025
iStock-147536206
27 stycznia 2025
iStock-1221255857

Nowy rok - nowa ja?

22 stycznia 2025
Masażery wibracyjne – czym są i jak działają?
Artykuł sponsorowany

Masażery wibracyjne – czym są i jak działają?

28 sierpnia 2024
ThinkstockPhotos-AA012833
6 czerwca 2024