Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Zdrowe tłuszcze, które wybrać?

MedExpress Team

Alicja Dusza

Opublikowano 27 października 2016 09:22

Jako jedną z głównych przyczyn szerzącej się na całym świecie epidemii otyłości wymienia się często nadmierne spożycie tłuszczów w diecie. Czy rzeczywiście tłuszcze determinują stopień, w jakim zagrażać nam może otyłość?
Zdrowe tłuszcze, które wybrać? - Obrazek nagłówka
Thinkstock/GettyImages

Z tego artykułu dowiesz się:

  1. Otyłość to nie tylko kwestia tłuszczów! Dowiedz się, jakie inne czynniki, jak stres czy genetyka, mogą wpływać na rozwój nadwagi.
  2. Zbilansowana dieta kluczem do zdrowia! Poznaj znaczenie odpowiednich grup tłuszczów w diecie i jak mogą one wspierać zdrowie.
  3. Ukryte zagrożenia w jedzeniu! Zobacz, jak rozpoznać tłuszcze trans w produktach spożywczych i dlaczego warto ich unikać.
  4. Jak zadbać o szczupłą sylwetkę? Odkryj proste sposoby na ograniczenie złych tłuszczów i wprowadzenie aktywności fizycznej do codziennego życia.

Na rozwój otyłości wpływ ma wiele różnorodnych czynników. Do najważniejszych zaliczyć możemy: stres, przyjmowane leki, zaburzenia nastrojów, depresję, czy skutki uboczne przebytych chorób. Otyłość w dużym stopniu uzależniona jest także od predyspozycji genetycznych - nie oznacza to jednak, że ryzyko genetyczne kategorycznie determinuje daną osobę do bycia otyłym. Wpływ na rozwój nadwagi, a następnie otyłości, ma w głównej mierze siedzący tryb życia oraz ilość i jakość spożywanego przez nas pożywienia. Przyjmowanie pokarmów o zbyt dużej wartości energetycznej w stosunku do wykazywanego zapotrzebowania i brak ruchu w efekcie prowadzą do rozwoju otyłości. Rozwiązaniem problemu nadmiaru wagi może więc być zbilansowana dieta połączona z odpowiednią ilością dziennej aktywności fizycznej.

By nasze ciało mogło prawidłowo funkcjonować, niezbędne jest dostarczenie mu dziennie odpowiedniej ilości tłuszczu w diecie. Jest on głównym źródłem energii, podstawowym budulcem każdej komórki naszego ciała i nośnikiem witamin.

Znając specyfikę poszczególnych grup tłuszczów warto jest więc dokładnie sprawdzać, gdzie one występują:
•    tłuszcze nienasycone (korzystne dla zdrowia)
Są to przede wszystkim tłuszcze pochodzenia roślinnego. Znajdziemy je w: oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, awokado, migdałach, orzechach, pestkach dyni i słonecznika oraz w siemieniu lnianym, a także np. w tłustych rybach morskich (sardynkach, łososiu, makrelach),
•    tłuszcze nasycone (powinniśmy je ograniczać)
Występuję przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, a więc w maśle, śmietanie, smalcu, ale też np. w wędlinach, tłustym mięsie i żółtym serze.

•    tłuszcze trans
Występują przede wszystkim w produktach przetworzonych, a więc daniach typu fast food, ale też m. in. w słodyczach, ciastkach czy batonach do których wyprodukowania użyto częściowo utwardzonych olejów. By przekonać się, czy w składzie danego produktu znajdują się tłuszcze trans, powinniśmy bardzo dokładnie czytać etykiety. Jeżeli znajdziemy na nich informację o zawartości „częściowo uwodornionych olejów roślinnych”, oznacza to, że dany produkt zawiera w swoim składzie tłuszcze trans.

Jak ograniczyć spożycie złych tłuszczów?

Wybierajmy produkty o obniżonej zawartości tłuszczu na podstawie informacji o wartości odżywczej podanej na opakowaniu. Innym dobrym sposobem jest również stosowanie metod obróbki termicznej pokarmów, która nie wymaga od nas smażenia czy pieczenia z dużą ilością tłuszczu. Wskazane jest również zażywanie ruchu – prawidłowa dieta i aktywność fizyczna stanowią gwarancję zachowania szczupłej sylwetki.

Tematy

oleje

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także

iStock-949947192
1 października 2025
iStock-1392508312

Czym grozi taki upał?

14 sierpnia 2025
iStock-1322608180
10 lipca 2025
iStock-872065914
1 października 2024
Masażery wibracyjne – czym są i jak działają?
Artykuł sponsorowany

Masażery wibracyjne – czym są i jak działają?

28 sierpnia 2024