WAŻNE: COVID-19 może rozpoczynać się od braku apetytu i biegunki. Co to oznacza dla dalszego przebiegu choroby?

Fot. Getty Images/iStockphoto
Najczęstszymi objawami COVID-19 są gorączka, kaszel, duszność, a jeśli infekcja się nasila się – także ból w klatce piersiowej i poważniejsze trudności w oddychaniu. W miarę napływu coraz większej ilości danych z całego świata – lista opisanych objawów, które mogą pojawić się w tych schorzeniu – wydłuża się. Przybywa też informacji o ich znaczeniu rokowniczym.
Tomasz Kobosz 2020-03-19 10:42

W najnowszym badaniu chińskich naukowców z Wuhan Medical Treatment Expert Group for COVID-19, opublikowanym przez „American Journal of Gastroenterology” przeanalizowano dane 204 pacjentów (średnia wieku: 55 lat) z trzech ośrodków w chińskiej prowincji Hubei, z potwierdzoną testami RT-PCR chorobą COVID-19. Chorych przyjęto do szpitala pomiędzy 18 a 28 lutego 2020 r. Praca uwzględnia dane o uczestnikach zgromadzone do 5 marca, nie zapewnia więc „pełnego obrazu” w aspekcie wyników leczenia.

Naukowcy stwierdzili, że 48,5% (99) pacjentów trafiło do szpitala z objawami ze strony układu pokarmowego. Były to:

  • brak apetytu (83,8%)
  • biegunka (29,3%)
  • wymioty (8,1%)
  • bóle brzucha (4%)

Objawy gastryczne pojawiały się zazwyczaj wcześniej niż inne dolegliwości i nasilały się wraz z przebiegiem COVID-19. U siedmiu (z 99) chorych pozostawały jedynymi symptomami choroby!

Źródło: https://journals.lww.com/ajg/Documents/COVID_Digestive_Symptoms_AJG_Preproof.pdf

W porównaniu do pacjentami bez objawów gastrycznych, u chorych, którzy je mieli czas od początku dolegliwości do przyjęcia do szpitala był dłuższy (7,3 dnia vs. 9 dni). To bardzo istotna informacja z punktu widzenia epidemiologicznego.

Co więcej – osoby z objawami gastrycznymi na początku choroby – ciężej przechodziły COVID-19 i częściej umierały. W okresie obserwacji (zakończonym 5 marca) ze szpitala wypisano 34% pacjentów, którzy trafili tam z objawami ze strony układu pokarmowego oraz 60% pacjentów, którzy takich dolegliwości nie mieli. Różnica w śmiertelności nie była aż tak duża – w okresie obserwacji zmarło 19,2% osób z grupy „gastrycznej” oraz 16,2% z grupy bez takich objawów.

Doniesienia o dolegliwościach ze strony układu pokarmowego u zainfekowanych koronawirusem SARS-CoV-2 pojawiały się już wcześniej. Przykładowo – w opublikowanym 5 marca w NEJM raporcie o amerykańskim „pacjencie zero” znalazły się informacje o tym, że miał on biegunkę oraz odczuwał dyskomfort w jamie brzusznej w drugim dniu hospitalizacji. Inna badania potwierdziły, że wirus jest wydalany z kałem, podobnie jak spokrewnione z nim wirusy SARS i MERS.

Ograniczenia omawianego badania:

  1. Analiza retrospektywna danych relatywnie małej grupy chorych.
  2. Nie przeprowadzono testów na obecność RNA SARS-CoV-2 w kale uczestników, nie można więc powiązać częstości występowania objawów gastrycznych z obecnością wirusa w przewodzie pokarmowym.
  3. Zbyt krótki czas obserwacji. W momencie zakończenia zbierania danych, część pacjentów wciąż była hospitalizowana. Dlatego związek pomiędzy występowaniem objawów ze strony przewodu pokarmowego a rokowaniem w COVID-19 powinien zostać pilnie zweryfikowany w kolejnych, większych badaniach.

Źródło: https://journals.lww.com/ajg/Documents/COVID_Digestive_Symptoms_AJG_Preproof.pdf

PDF

Zobacz także