Badania przeprowadzone przez naukowców bytomskiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego potwierdziły hipotezę, że osoby stosujące tradycyjny (zwyczajowy) wzorzec żywieniowy i przyjmujący suplementy powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy, miały większe szanse...
Zaburzenia odżywiania występują u osób w każdym wieku i każdej płci, jednak największy wzrost na przestrzeni ostatnich lat obserwujemy wśród młodych kobiet. Zaburzenia odżywiania to wieloczynnikowy problem, ściśle związany z postrzeganiem własnego ciała i nadmiernym zaabsorbowaniem jedzeniem. –...
Nieprawidłowy skład mikroorganizmów w jelicie grubym tzw. mikrobioty jelitowej ma wpływ m.in. na rozwój raka jelita grubego. Jak zadbać, by był on odpowiedni? Co to jest mikrobiota? Badania naukowców Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach wśród ponad pół tysiąca studentów.
Historia wielokrotnie pokazywała, że wojna często towarzyszy chorobom, a choroby zakaźne bezlitośnie wykorzystują warunki stworzone przez wojnę. Podczas I wojny światowej epidemia grypy, która rozprzestrzeniła się na cały świat, miała prawdopodobnie swoje źródła w wojskowej bazie szkoleniowej i...
Szczepionka jest obecnie piątą szczepionką przeciw COVID-19 dopuszczoną do obrotu w UE i pierwszą szczepionką opracowaną metodą tradycyjną, gdzie białko wchodzące w skład szczepionki jest wytwarzane w laboratorium firmy.
W czasie kiedy w Europie próbujemy opanować sytuację związaną z wariantem Delta i Omikron oraz groźbą wariantów hybrydowych Flurona i Delmikron, we Francji został zidentyfikowany nowy wariant SARS-Cov-2.
W Izraelu potwierdzono pierwszy przypadek gryporony (zwanej fluroną), czyli jednoczesnego zakażenia wirusem grypy i SARS-CoV-2. Do podwójnego zakażenia doszło u kobiety, która nie była zaszczepiona przeciwko wirusowi Sars-Cov-2 ani grypy.
Jak długo będziemy się szczepić? Dlaczego zaszczepieni chorują? Czym Omikron różni się od wariantu Delta?
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone