Sezon letni i wczesnojesienny to idealny czas na spożycie warzyw i owoców prosto z pola. To bogactwo witamin, minerałów, błonnika i innych bioaktywnych związków, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jednak wiele osób zastanawia się, jak naprawdę prezentuje się jakość tych produktów i...
Wczoraj, 3 lipca 2025 r., stacja Meteo Warszawa (meteo.waw.pl) zarejestrowała temperaturę 37,68 °C. To najwyższy wynik w stolicy od 121 lat, czyli od 17 lipca 1904 roku, kiedy zanotowano 37,1 °C.
● Raport pod tytułem “Budowanie mostu nad przepaścią do zdrowego odżywiania: Międzynarodowe badanie dotyczące spożywania warzyw i owoców, trendy i postawy” ukazuje najnowsze globalne postrzeganie i wątpliwości dotyczące dziennej konsumpcji warzyw i owoców pochodzące od 32 000 osób.● Oprócz...
- Zgodnie z piramidą żywieniową warzywa i owoce powinny być podstawą diety każdego z nas! To skarbnica witamin, minerałów i mikroelementów. Są niskokaloryczne, zawierają wodę i sycą! Idealne dla dbających o zdrowie i sylwetkę! Nic, tylko wybrać się na kolorowy bazar! To wyprawa po zdrowie i...
Tłoczone na zimno masło z pestek mango to prawdziwa bomba witaminowa dla skóry. W jakich kosmetykach go szukać?
Wiele osób nie ruszy niemytych owoców. Innym, a już zwłaszcza dzieciom, najlepiej smakują wprost z krzaczka. Powrót z lasu z ustami granatowymi od jagód czy też wyjadanie truskawek z babcinej grządki może mieć jednak poważniejsze niż nam się wydaje konsekwencje dla zdrowia.
Plantatorzy owoców jagodowych przekazali na ręce prezesa NRL podziękowania dla pracowników ochrony zdrowia za pracę w czasie pandemii oraz zaproszenie do odwiedzenia owocujących plantacji borówki, aronii, jeżyny, malin i truskawek. Plantatorów będzie można odwiedzić w dniu 22 sierpnia br....
Wzrost zapadalności na zawały serca i udary mózgu będzie jedną ze smutniejszych konsekwencji wyjścia Zjednoczonego Królestwa z Unii Europejskiej – przekonują naukowcy na łamach BMJ Open.
Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku.
Prawie 70 proc. badanych deklaruje, że odżywia się prawidłowo, w rzeczywistości jest znacznie gorzej.
Uwaga na owoce, bo to źródło fruktozy, sacharozy i glukozy.
Termometry pokazują 30 stopni Celsjusza, co wtedy pić?
Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia zachęcają, żeby owoce i warzywa stanowiły połowę dziennego jadłospisu i prezentują nowe badania.
Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Departament Rolnictwa USA opublikowały „The Dietary Guidelines for Americans 2015–2020”, zawierające najważniejsze rekomendacje żywieniowe. Co ciekawego znalazło się w obecnej, ósmej już edycji tego, wydawanego co 5 lat, dokumentu?
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone