O profilaktyce kobiet z perspektywy prywatnego sektora mówi prezes Grupy Lux Med Anna Rulkiewicz.
Tłusty Czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt kulinarnych w Polsce – dzień, w którym tradycja spotyka się z przyjemnością jedzenia. Jednak dla wielu osób dbających o zdrowie pojawia się dylemat: jak cieszyć się pączkami bez wyrzutów sumienia? Kluczem jest równowaga i świadome...
Niska jakość wysoko przetworzonej żywności oraz diety ubogie w substancje odżywcze sprawiają, że niedobory witamin, minerałów i mikroelementów są powszechnym problemem w krajach wysoko rozwiniętych. Choć zazwyczaj nie prowadzi to do poważnych problemów zdrowotnych, niedobory mogą wywierać...
Sposób na udaną, sylwestrową „domówkę” i organizacja przyjęć w okresie karnawałowym to przede wszystkim ludzie i dobre jedzenie. Warto wziąć pod uwagę preferencje kulinarne gości, by przygotować zróżnicowane przekąski – zarówno mięsne, w wersji wege lub vegan, jak i z rybą w roli głównej. W tej...
W obiegowych opiniach tłuszcze postrzegane są jak największy wróg zdrowego żywienia. Kojarzą się z otyłością, chorobami i wysokim cholesterolem. Jednak prawda o nich leży gdzieś po środku, bo tak naprawdę bez nich zdrowa dieta nie istnieje.
Właściwe i zrównoważone odżywianie to troska o własne zdrowie, a zbilansowana dieta pomaga także uniknąć wielu chorób. Tradycyjne modele żywienia, takie jak dieta śródziemnomorska, stanowią niezbędne elementy walki z otyłością i chorobami cywilizacyjnymi.
Większość rodziców zdaje sobie sprawę, jak ważna dla rozwoju dziecka jest pełnowartościowa dieta. Czasem jednak wymaga ona uzupełnienia odpowiednimi suplementami. Jak je wybrać, by przyniosły najlepszy skutek?
1 sierpnia ruszył unijny program zapewnienia dzieciom szkolnym zdrowych produktów spożywczych, takich jak warzywa, owoce czy mleko. Komisja Europejska przeznaczyła na ten cel 250 mln euro. Jaka część tej kwoty przypadnie Polsce?
© 2023 Medexpress. Wszystkie prawa zastrzeżone