Wielkie odchudzanie białego personelu: jakie produkty obejmie zakaz sprzedaży w szpitalach?

Tomasz Kobosz

Opublikowano 21 kwietnia 2017, 14:03

Fot. Thinkstock/Getty Images
Tomasz Kobosz

Opublikowano 21 kwietnia 2017, 14:03

Walka z nadwagą i otyłością zdecydowanie staje się jednym z głównych priorytetów brytyjskiej ochrony zdrowia. Nie powinno to dziwić – obecnie na leczenie skutków otyłości (w tym cukrzycy typu 2) na Wyspach wydaje się więcej pieniędzy niż na utrzymanie policji, straży pożarnej i sądownictwa razem wziętych.

Zatrudniający ponad 1,3 mln pracowników brytyjski NHS jest największym pracodawcą w Europie. Ponad połowa zatrudnionych (ok. 700 tys.). to osoby z nadwagą lub otyłe. Niebawem ma się to zmienić.

NHS England poinformował, że najważniejsze firmy zajmujące się dystrybucją i sprzedażą produktów spożywczych w szpitalach zgodziły się już, aby napoje słodzone stanowiły nie więcej jak 10 proc. wszystkich sprzedawanych szpitalnym konsumentom napojów. Trwają rozmowy NHS z dostawcami, którzy jeszcze nie podjęli takiej decyzji.

Angielski NHS chce też wpłynąć na poprawę jakości sprzedawanego na terenie placówek medycznych jedzenia. W ciągu najbliższych 12 miesięcy 60 proc. oferowanych słodyczy nie może zawierać więcej niż 250 kcal, a w kolejnym roku odsetek niskokalorycznych wyrobów tego typu ma wzrosnąć do 80 procent.

Zdrowsze mają też stać się kanapki – do 60 proc. w ciągu roku, a do 75 proc. w ciągu dwóch lat musi wzrosnąć udział takich, które mają poniżej 400 kcal na porcję oraz poniżej 5 g nasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g.

P.S. Nazwy angielskiego odpowiednika drożdżówki-radziwiłłówki na razie nie ujawniono.

Źródło: PharmaTimes

Pobierz ten artykuł w formacie .pdf

Tematy

otyłość / NHS / Wielka Brytania / nadwaga / napoje słodzone
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30