Subskrybuj
Logo małe
Szukaj

Olej kokosowy jednak nie taki zdrowy. Ekspert ostrzega, żeby go nie stosować

MedExpress Team

Medexpress

Opublikowano 24 kwietnia 2017 10:12

Na temat tłuszczów spożywczych krąży coraz więcej mitów. Prof. Krzysztof Krygier obala ten o oleju kokosowym.
Olej kokosowy jednak nie taki zdrowy. Ekspert ostrzega, żeby go nie stosować - Obrazek nagłówka

Na temat tłuszczów spożywczych krąży coraz więcej mitów. Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy. Eksperci zauważają, że w rzeczywistości jest jednak odwrotnie – zawiera on bowiem 90 proc. tłuszczów nasyconych, których wedle oficjalnych rekomendacji instytucji naukowych należy unikać.

– Olej kokosowy z punktu widzenia żywieniowego jest najmniej zdrowy, a uważany jest przez konsumentów za najzdrowszy. Zrobiliśmy ankietę na temat tego, jaki tłuszcz jest najzdrowszy. 80 proc. internautów odpowiedziało, że właśnie olej kokosowy, a to przecież całkowicie bez sensu – mówi prof. Krzysztof Krygier, ekspert w dziedzinie technologii tłuszczów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Olej kokosowy w Polsce cieszy się dużą popularnością. Często stosowany jest jako kosmetyk, ale stosuje się go także w kuchni ze względu na doniesienia o jego prozdrowotnych właściwościach. Jak jednak tłumaczy prof. Krygier, nauka takich doniesień nie potwierdza. Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że jedną z zasad zdrowego odżywiania jest ograniczenie nasyconych tłuszczów, a to z nich w głównej mierze składa się olej kokosowy.

Źródło: newseria

Tematy

olej kokosowy

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie o pracę za darmo

Lub znajdź wyjątkowe miejsce pracy!

Zobacz także

iStock-949947192
1 października 2025
adobestock_316555631
Artykuł sponsorowany

​Ceramidy – jak włączyć je do pielęgnacji?

1 października 2025
Najlepsze źródła magnezu w diecie
Artykuł sponsorowany

Najlepsze źródła magnezu w diecie

9 czerwca 2025
Answear sklep online z odzieżą szorty damskie
Artykuł sponsorowany

Jak i z czym nosić damskie szorty?

30 kwietnia 2024
ThinkstockPhotos-668831702
„Smak Zdrowia”

Co nam daje beta-karoten?

25 kwietnia 2025