Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Czy nas trują nad morzem? Sanepid skontrolował lokale gastronomiczne

MedExpress Team

Medexpress

Opublikowano 26 lipca 2017 09:07

Czy nas trują nad morzem? Sanepid skontrolował lokale gastronomiczne - Obrazek nagłówka
ThinkstockPhotos-480005936
Zastanów się co i gdzie jesz.

Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie przeprowadział kontrole lokali gastronomicznych (do 7 lipca 2017 r.).

Jak informuje inspekcja sanitarna, nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia na terenie województwa zachodniopomorskiego w okresie sezonu letniego realizowany jest w obiektach działających całorocznie, które w sezonie letnim, w odpowiedzi na większy popyt zwiększają swoją produkcję, takich jak: piekarnie, ciastkarnie, lodziarnie, zakłady gastronomiczne, stołówki w domach wczasowych, obiektach stałych (w placówkach wypoczynku i nauczania – szkoły, internaty) jak również w obiektach sezonowych, np. kioskach z lodami.

Sanepid skontrolował 957 zakładów, przeprowadzając w nich 1062 kontrole sanitarne w zakresie spełnienia wymagań obowiązującego prawa żywnościowego.

Wyniki kontroli

Na 88 osób odpowiedzialnych za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożono mandaty karne w łącznej kwocie 24700 zł. Najczęściej stwierdzanymi w trakcie kontroli uchybieniami kwalifikującymi się do nałożenia mandatów karnych były:

nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel pracujący przy produkcji żywności;
brudny sprzęt produkcyjny, naczynia do serwowania, powierzchnie robocze, urządzenia chłodnicze/zamrażalnicze, ogólny nieporządek w pomieszczeniach produkcyjnych i magazynowych;
wykorzystywanie do produkcji środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia bądź nieoznakowanych;
brak prowadzenia zapisów w rejestrach monitorowania ustalonych krytycznych punktów kontroli CCP i brak przestrzegania procedur i instrukcji wynikających
z zasad GMP/GHP oraz systemu kontroli wewnętrznej opartego na zasadach systemu HACCP;
niewłaściwe warunki przechowywania wyrobów gotowych.
W analizowanym okresie w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu pobrano do badań 228 próbek środków spożywczych, z czego 31 kwestionowano. 30 z kwestionowanych prób dotyczą obecności drobnoustrojów Enterobacteriaceae w lodach. Obecność tych drobnoustrojów świadczy o niewystarczającej higienie produkcji.

Źródło: wsse.szczecin.pl

Podobne artykuły

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także