Subskrybuj
Logo małe
Wyszukiwanie

Na kolację z pupilem? Co na to Sanepid?

MedExpress Team

medexpress.pl

Opublikowano 8 kwietnia 2024 09:31

Na kolację z pupilem? Co na to Sanepid? - Obrazek nagłówka
Masz psa i chcesz iść z nim do restauracji? Kto podejmuje decyzję o tym, czy wpuszczać zwierzęta? Czy są przepisy, które to regulują?

Główny Inspektorat Sanitarny śpieszy z wyjaśnieniami. Otóż przepisy prawa żywnościowego nie zakazują wprowadzania zwierząt domowych do zakładów gastronomicznych czy sklepów. Jednocześnie nie obowiązują przepisy, które nakazywałyby właścicielom lokali umożliwienie przebywania w nim z pupilem – z wyjątkiem psów asystującym osobom z niepełnosprawnościami.

Skoro nie ma żadnych formalnych regulacji, które zakazywałyby psom wstępu do restauracji, kawiarni czy baru, to coraz więcej lokali gastronomicznych zaprasza klientów razem z czworonogami. Warto pamiętać, aby podczas przebywania w takim miejscu zwracać uwagę, czy pies nie przeszkadza innym gościom, nie zanieczyszcza przestrzeni i nie przeszkadza pracownikom.

To decyzja właściciela zakładu

Przedsiębiorcy, którzy działają na rynku spożywczym, muszą zapewnić, że produkowana i wprowadzana do obrotu żywność jest bezpieczna dla zdrowia i życia. Zobowiązują ich do tego przepisy prawa żywnościowego, które dotyczą wszystkich państw członkowskich UE. W przypadku lokalu gastronomicznego czy sklepu odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności ponoszą zatem właściciele takiego punktu.

Pies asystujący wchodzi zawsze: Właściciel lokalu nie może odmówić do niego wstępu psu asystującemu osobie z niepełnosprawnością. Dlatego przy opracowaniu  procedur dotyczących dobrej praktyki higienicznej oraz wdrażania i stosowania zasad systemu HACCP musi uwzględnić w nich, że w lokalu moją prawo przebywać psy asystujące. Procedury te mogą zawierać na przykład zasady eksponowania żywności, dzięki którym nie zostanie ona zanieczyszczona w czasie pobytu w lokalu psa-asystenta.

Właściciel zakładu ma obowiązek opracować odpowiednie procedury, które będą zapobiegać zanieczyszczeniu żywności, w tym m.in. dostępowi zwierząt domowych do miejsc, gdzie żywność jest przygotowywana, przetwarzana lub składowana. Jeśli zdecyduje, że klienci mogą wejść razem ze swoimi pupilami, musi zapewnić takie warunki, aby obecność zwierząt nie powodowała zanieczyszczenia żywności. Z tego też powodu, nawet jeśli lokal jest przyjazny psom, właściciel lokalu nie zezwoli na ich przebywanie na zapleczu czy w miejscach, w których przygotowywane są potrawy.

Pies w restauracji: zabierać czy nie zabierać

Prawo nie zabrania wstępu zwierząt do zakładów gastronomicznych i sklepów, a właściciel lokalu może, ale nie musi zezwalać na ich przebywanie.

Jeśli właściciel restauracji czy pubu nie zgadza się na spędzanie czasu w jego lokalu razem z pupilem, nie musi uzasadniać takiej decyzji. Często chodzi jednak o troskę o gości z alergiami, czy tych którzy nie czują się komfortowo w towarzystwie psów. Dlatego jeśli przy wejściu do lokalu gastronomicznego nie ma jasnej informacji o możliwości wejścia z psem, warto zapytać o to pracowników.

Kto to kontroluje

To, czy przedsiębiorcy spełniają wymagania, sprawdzają organy urzędowej kontroli żywności, czyli w przypadku restauracji czy sklepu organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Osoba kontrolująca zakład podczas kontroli sprawdzi dokumenty potwierdzące, czy w danym zakładzie produkcji i/lub obrotu żywnością zostały opracowane i są stosowane odpowiednie procedury wewnętrzne.

Źródło: GIS

Szukaj nowych pracowników

Dodaj ogłoszenie już za 4 zł dziennie*.

* 4 zł netto dziennie. Minimalny okres ekspozycji ogłoszenia to 30 dni.

Zobacz także