Nowy lek na fenyloketonurię

Z fenyloketonurią rodzi się na świecie średnio 1 na 15 tys. osób, jednak częstość zachorowań nie jest jednakowa w różnych populacjach. Przykładowo – w Finlandii fenyloketonuria dotyka 1 osobę na 100 tys., a w Irlandii 1 na 4,5 tysiąca.
Przyczyną PKU jest mutacja genu kodującego enzym hydroksylazę fenyloalaninową, który jest odpowiedzialny za przekształcanie fenyloalaniny w tyrozynę. Nadmiar fenyloalaniny i niedobór tyrozyny prowadzą do uszkodzeń centralnego układu nerwowego.
Nieleczona fenyloketonuria objawia się napadami padaczkowymi, upośledzeniem rozwoju umysłowego i motorycznego. U chorych występuje też charakterystyczny zapach moczu (określany jako „mysi”) oraz zmiany skórne.
Chorzy na fenyloketonurię przez całe życie stosować muszą dietę ograniczającą podaż fenyloalaniny. Do produktów nie wskazanych w PKU należą: mięso, ryby, jaja, owoce morza, nabiał, produkty zbożowe, nasiona strączkowe, orzechy, czekolada, kukurydza, aspartam i wiele innych.
Nowo zatwierdzony lek podawany jest w iniekcjach – raz na dobę. Przyjmować mogą go dorośli pacjenci ze stężeniem fenyloalaniny we krwi większym niż 600 jednostek (mikromol/L). Substancja czynna nowego leku zastępuje brakujący naturalny enzym hydroksylazę fenyloalaninową .
Bezpieczeństwo i skuteczność leku oceniano w dwóch badaniach klinicznych, których większość uczestników przed rozpoczęciem badania oraz w czasie jego trwania żywiło się bez ścisłego przestrzegania zaleceń dietetycznych. Pacjenci otrzymujący pegvaliase-pqpz osiągnęli statystycznie istotne zmniejszenie stężenia fenyloalaniny we krwi.
Źródło: FDA
podobne
popularne
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |